asseco Aimtec murr

Čínské energetické rekordy

Energetika je v Evropě top téma, ale nejzajímavější projekty v této oblasti vznikají na opačném konci planety. V Číně zahájil provoz první jaderný reaktor 4. generace a největší hydrosolární elektrárna na světě.

 

Koncem loňského roku zprovoznila China National Nuclear Corporation první komerční jaderný reaktor 4. generace. Vysokoteplotní jaderný reaktor chlazený heliem by měl eliminovat řadu nevýhod, jaké měly dosavadní jaderné bloky.
Elektrárenský blok 4. generace se skládá ze dvou reaktorů po 250 MW tepelného výkonu pohánějících generátor páry s výkonem 200 MW. Mimořádný důraz byl kladen na bezpečnostní aspekty, takže nový blok je jako první v historii spolehlivě chráněn i proti nejhoršímu riziku dosavadních jaderných elektráren: výpadku chlazení. I kdyby došlo k tomuto hypotetickému selhání, jádro je konstruováno tak, že vydrží teplotu 1620 °C a ani živelná katastrofa, jako ve Fukušimě, by následnou jadernou katastrofu nepřivodila. Jde tedy nejen o historický průlom v tepelné účinnosti jaderných elektráren, ale i v jaderné bezpečnosti.
Reaktory 4. generace jsou ve vývoji i s jinými systémy chlazení, např. pomocí roztaveného sodíku či olova, a ve fázi provozních zkoušek je i projekt vysokoteplotních reaktorů na bázi thoriových solí.
Dalším pozoruhodným projektem je velká hybridní hydrosolární elektrárna Kela (Kche-la), která je zároveň i největším projektem svého druhu v nejvyšší nadmořské výšce na světě. Jen solární část elektrárny je s plochou přesahující 16 mil. m2 větší než dva tisíce fotbalových hřišť. Elektrárna, která vyrábí energii z vody a slunečního svitu, vstoupila do plného provozu v červnu 2023 a světový primát drží i instalovaným výkonem: je první svého druhu s instalovanou kapacitou v rozsahu milionu kilowattů.
Elektrárna dokáže např. plně nabít 15 tisíc elektromobilů s dojezdem 550 km za pouhou hodinu, a s roční výrobní kapacitou 2 miliardy kWh pokryje potřeby 700 tisíc domácností po celý rok.
Jako první fáze projektu byla uvedena vodní elektrárna Liang-che-kchou na řece Yalong s celkovou instalovanou kapacitou 3 mil. kW. Umožňuje regulovat nestabilitu solární výroby energie, která vyrostla v druhé fázi s více než dva miliony FV modulů.
Tyto dvě elektrárny pomohou vytvořit velký zdroj OZE s čistou energií s instalovanou kapacitou přesahující 100 mil. kW a roční výrobou elektřiny 300 mld. kWh. Jejich výkon odpovídá zásobování 100 mil. domácností po dobu jednoho roku.

Petr Sedlický
Foto: CNNC, CMG/Kche-la

 
Publikováno: 22. 3. 2024 | Počet zobrazení: 50 článek mě zaujal 7
Zaujal Vás tento článek?
Ano