asseco Aimtec murr

První aplikace APCplus s mikrobuněčným pěněním

Společnost KraussMaffei předvedla na Fakumě první aplikaci svého programu APCplus s mikrobuněčným pěněním na svém plně elektrickém stroji PX 321 s novým univerzálním šroubem HPS-PF a procesem MuCell.

 

Nový šroub HPS-Physical Foaming s delší třízónovou oblastí byl vytvořen speciálně pro proces MuCell a má podle výrobce fungovat pro všechny plasty (s vyztužením i bez něj) a poskytuje až o 30 % větší plastifikační kapacitu. To umožňuje volit menší průměry šneků než dříve, což snižuje investiční i provozní náklady na plastifikační jednotku a zároveň generuje vyšší výkon.
Firma testovala různé varianty konstrukcí šroubů MuCell od předních i středových zpětných ventilů po jednocestné a dvoucestné třízónové oblasti pomocí modulárního systému. Technologie APCplus je u taveniny plněné plynem použita poprvé a posouvá bod přepínání i profil přídržného tlaku procesu formování z jedné dávky na druhou na základě naměřené viskozity taveniny.
Mezi partnery projektu patří německá Wirth Werkzeugbau, která dodala nástroj zajišťující přesné chlazení, aby se zabránilo efektu post-foukání v procesu MuCell, kdy se na povrchu po formování objevují bubliny. Proto byly použity speciální chladicí kanály forem, které zajistily rovnoměrné chlazení na povrchu bez variotermální technologie, aby bezpečně zabránily vzniku horkých míst. Rychlost i objem průtoku chladicí kapaliny ultrazvukově měří jednotka pro řízení teploty.
Lineární robot LRX 150 při tomto procesu vybere prázdnou fólii ze zásuvky se čtyřmi různými typy a umístí ji na čisticí stanici k odstranění částic nečistot, poté je film pomocí přísavek zvednut a stohovací uchopovač fólii vloží do formy. Po vyjmutí hotového dílu z formy následuje druhým robotem test pěnové struktury pomocí systému, který umožňuje vizualizovat kompaktní vnější vrstvy i prostorové rozložení pěny uvnitř součásti a posoudit, zda výroba proběhla bez bublin.
Po celou dobu procesu shromažďuje systém easyTrace 2.0 všechna data související s procesem a také strukturální test každého dílu.



Foto: KraussMaffei

 
Publikováno: 22. 3. 2024 | Počet zobrazení: 70 článek mě zaujal 13
Zaujal Vás tento článek?
Ano