asseco Aimtec murr

Trendy a inovace ve vstřikování plastů

Kalifornská firma Wunder-Mold je zaměřená na plasty, keramické materiály, technologie lisování a obrábění keramiky od vývoje forem až po přesné strojní dokončování dílů s náročnými rozměry a tolerancemi.

 

Vstřikování a lisování plastů prošlo v posledních letech významným pokrokem, podpořeným nově vznikajícími technologiemi a rostoucí poptávkou po účinných, nákladově efektivních a udržitelných výrobních metodách. Proto se firma v jednom ze svých článků zamýšlí i nad aktuálními a nastupujícími trendy a inovacemi v plastikářském průmyslu.
Rychlý vývoj lisovacích technik způsobil revoluci v designu výrobků, efektivitě výroby a využití materiálu, usnadnil vytváření složitých geometrií a zvýšil celkovou kvalitu výroby vstřikovacích forem. S neustálým pokrokem v technologiích, rostoucími obavami o životní prostředí a potřebou účinnějších a udržitelnějších výrobních procesů se objevuje několik nových trendů:

Udržitelné a biologicky odbouratelné materiály
Výrobci zkoumají biopolymery získané z obnovitelných zdrojů, jako je kukuřice, cukrová třtina a řasy. Tyto materiály nabízejí výkon srovnatelný s tradičními plasty, ale zároveň v souladu se stále se zpřísňujícími environmentálními požadavky výrazně snižují uhlíkovou stopu a závislost na fosilních palivech.
Kromě toho pokračuje úsilí zaměřené na vývoj biodegradabilních plastů, které se přirozeně rozkládají v různých prostředích, a prosazují se jako ekologičtější alternativa ke konvenčním plastům.

Inteligentní a propojená výroba
Inteligentní senzory, monitorování v reálném čase a analýza dat umožňují výrobcům optimalizovat výrobní procesy, minimalizovat prostoje a zlepšit celkovou efektivitu. Algoritmy prediktivní údržby a strojového učení pomáhají identifikovat potenciální problémy dříve, než způsobí větší narušení, sníží náklady a zlepší kvalitu produktu.
Integrace chytrých systémů do výrobního procesu umožňuje také bezproblémovou komunikaci mezi jeho různými fázemi, umožňuje úpravy v reálném čase a zlepšuje řízení dodavatelského řetězce.

Mikrovstřikování
Tato technologie se stále více dostává do popředí zájmu, protože průmyslová odvětví vyžadují menší a přesnější součásti. Mikrovstřikování umožňuje výrobu miniaturních dílů se složitými detaily, často v řádu mikrometrů. S pokrokem v oblasti mikronástrojů, materiálů i řízení procesu mohou výrobci dosáhnout vysoké opakovatelnosti a vyrábět složité mikrosoučástky ve velkém měřítku. Aplikace tohoto procesu zahrnují zejména lékařské přístroje, elektroniku, automobilové senzory a další.

Pokročilá automatizace a robotika
Automatizace a robotika jsou již dlouho nedílnou součástí průmyslu lisování plastů, ale pokroky v této oblasti je dále revolučně mění. V těchto procesech se stále častěji lze setkat s kolaborativními roboty, kteří spolupracují s lidskými operátory na zlepšení produktivity a bezpečnosti.
Tyto roboty mohou provádět úkoly, jako je odebírání dílů, kontrola kvality a montáž, zkracují dobu cyklů i chybovost lidské obsluhy. Systémy strojového vidění vybavené algoritmy umělé inteligence navíc umožňují automatizovanou kontrolu kvality a zajišťují konzistentní standardy produktů.

Digitální dvojče
Využití technologie digitálního dvojčete umožňuje výrobcům vytvářet virtuální repliky jejich fyzických výrobních procesů a zařízení. Díky integraci dat ze senzorů, simulací a prediktivní analýzy v reálném čase poskytují digitální dvojčata pohled na optimalizaci procesů, monitorování výkonu a prediktivní údržbu.
Výrobci tak mohou detailně analyzovat a optimalizovat různé parametry, jako je teplota, tlak i tok materiálu, a zjištěná data využít k optimalizaci procesů, zvýšení účinnosti, snížení poruch a minimalizace prostojů. Digitální dvojčata také usnadňují virtuální testování a prototypování, snižují potřebu fyzických iterací a urychlují cyklus vývoje produktu. To výrobcům nabízí větší kontrolu i přehled o jejich operacích, což vede ke zvýšení produktivity a úspoře nákladů.

Petr Sedlický
Foto: KUKA, Moldex3D Europe

 
Publikováno: 22. 3. 2024 | Počet zobrazení: 50 článek mě zaujal 8
Zaujal Vás tento článek?
Ano