asseco Aimtec murr

Arburg zve na Technologické dny

Datum 13. až 16. března, který si zvolila firma pro své letošní Technologické dny, umožní seznámit se s aktuálními inovacemi i nejnovějšími technologiemi vyvinutými tímto německým výrobcem vybavení pro výrobu a zpracování plastů.

 

Na návštěvníky v Training Center čeká nejaktuálnější téma SolutionWorld a přes čtyři desítky exponátů s inovačními aplikacemi, odborné přednášky, prohlídky provozu a aplikace z nejrůznějších oborů, které pokrývají celé spektrum služeb firmy Arburg.
Hlavní akce SolutionWorld se zaměřuje na témata, jako je energie, účinnost, nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců a orientace na budoucnost. Dále pak představí digitální produkty i služby a zaměří se na téma oběhového hospodářství a efektivity zdrojů.

Zaostřeno na novinky
Pozornost účastníků těchto technologických akcí se soustřeďuje logicky především na aktuální novinky a ty samozřejmě nebudou chybět. K těm posledním patří např. nový stroj hybridní konstrukční řady Hidrive s označením Allrounder 520 H, který měl svou oficiální premiéru na veletrhu Fakuma 2023. Novinka s inovativní technologií, která navazuje na stroj Allrounder 470 H představený na jaře 2023, je obzvláště energeticky úsporný systém, který šetří zdroje a nabízí efektivní výrobu, snadnou obsluhu i spolehlivost. Jde o zástupce nové konstrukční velikosti 520 s uzavírací silou 1500 kN. Model Allrounder 520 H Premium vyráběl v rámci demonstrace během doby cyklu cca 50 sekund tři různé vstřikované výlisky z ABS: stojan stroje, zásobník granulátu a řízení. Tyto tři komponenty byly poté v řezací stanici navzájem odděleny a doplnily sadu celkem 15 dílů pro zmenšený model stroje Allrounder v měřítku 1 : 18. Vstřikované výlisky přebíral a manipulaci s nimi zajišťoval nový lineární robotický systém Multilift Select 8. Počítačový systém Moldlife Sense umožňuje při tomto použití senzoricky řízené monitorování formy po celou dobu cyklu.

Šetří náklady i zdroje
V porovnání s příslušnými hydraulickými stroji je energetická bilance nových strojů Allrounder H podle výrobce lepší až o 50 procent, přičemž lze výrazně snížit i uhlíkovou stopu. Díky novému konceptu olejového hospodářství mají zhruba o třetinu (cca 35 procent) nižší spotřebu oleje. Až o cca 70 procent je možné snížit i potřebný výkon chladicí vody a také doba chodu na sucho je kratší o zhruba 40 procent.
Stejně jako konstrukční velikost 470 H se rovněž stroj Allrounder 520 H dodává ve třech výkonových variantách Comfort, Premium a Ultimate a díky velkému množství volitelného příslušenství je možné jej přesně přizpůsobit příslušným požadavkům zákazníka.
Od veletrhu Fakuma 2023 jsou pro zákazníky k dispozici i konstrukční velikosti 520 a 570, které se rovněž dodávají ve stejných výkonových variantách.
K inovativním produktům zaměřeným na efektivní proces vstřikování patří i stroj Allrounder MORE 1600, který obsahuje dvě elektrické vstřikovací jednotky. Výrobce na tomto stroji demonstroval energeticky účinné dvousložkové vstřikování na příkladu výroby nádoby z termoplastu (PBT) a tekutého silikonu (LSR).
Jako energeticky účinnou aplikaci chránící zdroje a alternativu tepelných forem nabízí Arburg plně elektrický stroj Allrounder 720 A Ultimate určený pro packaging, jehož schopnosti demonstrovala ukázka využití technologie IML, používané speciálně pro zdravotnickou techniku, při výrobě štítkem označených trubiček do odstředivky a kulatých kelímků se sílou stěny jen 0,37 mm.

Jan Přikryl
Foto: Arburg

 
Publikováno: 22. 3. 2024 | Počet zobrazení: 52 článek mě zaujal 8
Zaujal Vás tento článek?
Ano