asseco Aimtec murr

ENGEL Packaging day: Zaměřeno na tenkostěnné vstřikování obalů

Společnost ENGEL představila 8. února ve své rakouské centrále ve Schwertbergu na akci Packaging day výhled dalšího vývoje v oblasti tenkostěnného vstřikování. Jako hlavní témata zvolila energetickou účinnost, výkonnost a oběhové hospodářství.

 

Výběr správného vstřikovacího zařízení pro příslušnou aplikaci je základem pro optimální využití výkonu stroje, zaznělo na akci Packaging day ve Schwertbergu. Byly  zde předvedeny stroje, které reprezentují aktuální technologickou špičku v oboru  a také řešení pro vstřikovací lisy včetně různého opčního vybavení a služeb. Mezi prezentované exponáty patřily např. plně elektrický vstřikovací stroj e-motion 280, demonstrující potenciál úspory energie pro náročné tenkostěnné aplikace, nebo systém e-speed 280, nejnovější vývojový stupeň v oblasti vstřikování rPET pro výrobu PET obalů a průkopnické řešení v oblasti oběhového hospodářství, či mimořádně kompaktní, plně elektrická řada e-mac, jako efektivní řešení pro středně výkonné aplikace.
Jak uvedl vedoucí obchodní jednotky Packaging společnosti ENGEL Christoph Lhota, firma v posledních letech intenzivně pracuje na dalším vývoji vstřikovacích strojů a řešení pro tenkostěnné vstřikování, přičemž stěžejním pro všechny projekty jsou především požadavky trhu a snaha učinit výrobu plastových obalů udržitelnou, rentabilní a perspektivní.

Nejrychlejší vstřikolis svého druhu
Pozornost upoutala zejména poslední novinka v portfoliu rakouského výrobce, která si na Packaging day odbyla svou oficiální premiéru. Šlo o velký vstřikovací stroj duo speed 500, systém, který je zástupcem rychlých dvoudeskových zařízení pro tenkostěnné vstřikování. Stroj, který v oblasti vysokých uzavíracích sil kombinuje vynikající produktivitu a efektivitu s krátkými dobami cyklu, je určen zejména pro výrobce kbelíků a transportních nádob. Výrobce jej charakterizuje jako vůbec nejrychlejší velký dvoudeskový stroj pro obalové a logistické aplikace, který nastavuje nová měřítka rychlosti při současně vysoké přesnosti. Tento kompaktní energeticky efektivní systém je plně servohydraulický s elektromotorickým pohonem šneku a je k dispozici s uzavírací silou od 4000 do 11 500 kN.
V oblasti velmi krátkých dob cyklu, které jsou typické pro mnoho obalových aplikací, narážely dvoudeskové vstřikovací stroje dlouho na své limity. Zatímco kloubový systém používaný obvykle dosud v těchto aplikacích potřebuje k uzavření formy a vytvoření potřebné uzavírací síly jedinou hnací osu, u dvoudeskového stroje je tato sekvence složena ze tří jednotlivých pohybů: rychlého chodu, uzávěru pohybu a vytváření uzavírací síly, kdy v celkovém součtu je zapotřebí osmi hydraulických válců, jejichž doba přepnutí a přechodová doba, cyklus prodlužují.
Firmě ENGEL se nicméně díky inovacím ve vývoji dvoudeskové technologie podařilo u doby suchého cyklu prolomit hranici dvou sekund – s časy udávanými hodnotami v rozmezí od 1,9 do 2,9 sekund je duo speed nejrychlejším velkým dvoudeskovým strojem společnosti ENGEL. Velmi krátká doba cyklu je dosažena díky nově vyvinuté uzavírací jednotce stroje duo speed a rychlému upínacímu mechanismu a s ním sladěnými plastifikačními a vstřikovacími jednotkami. Odebírání je automatizováno pomocí robota viper a integrovaného dopravního pásu.
Tento velký vstřikovací stroj duo speed v moderním designu je ve všech velikostech uzavírací síly výrazně kratší než u srovnatelných vstřikovacích strojů s kloubovým mechanismem, což umožňuje ušetřit cenné místo v hale.
K jeho stěžejním výhodám patří i nízké náklady na energii – optimalizované topné zóny vedou ke snížení spotřeby energie, nová koncepce snižuje energetické ztráty a odolné a vysoce kvalitní komponenty pohonu zajišťují výrazně nižší spotřebu vody a energie.

Doplňkové vybavení pro širší možnosti
K atraktivním opcím patří i systém Řízení teploty 2.0, zajišťující procesní stálost, vyšší produktivitu i kvalitu, ale zejména výraznou úsporu nákladů na elektřinu. Podle firmy ENGEL má toto řešení řízení teploty při vstřikování plastů obzvláště vysoký podíl na celkové účinnosti a umožňuje dosáhnout až o 75 % nižší spotřebu. Systém regulace teploty se skládá ze tří základních komponent, jimiž jsou řídicí jednotka teploty e-temp, systém rozvodu vody e-flomo plus a digitální asistenční systém iQ flow control.
Systém rozvodu vody nepřetržitě měří rozdíl teplot v její distribuci v každém jednotlivém okruhu formy a na základě této hodnoty dávkuje iQ flow control skutečné množství vody potřebné pro každý okruh rozvodu a udržuje tak stabilní teplotní rozdíl. Požadavky na vodu jsou předávány i do jednotky pro regulaci teploty a podle nich následně nastaveny optimální otáčky čerpadla. Teplota formy tak zůstává konstantní i při měnících se procesních podmínkách s minimálním příkonem energie.
V neposlední řadě přesné rozložení uzavírací síly a kontrola paralelity desek zajišťují i vysokou kvalitu a menší zmetkovitost, k čemuž mohou významně přispět i nabízená digitální řešení z programu inject 4.0, umožňující zajistit ještě větší stabilitu procesů. Toto řešení zahrnuje inteligentní asistenční systémy, které umožňují zvýšit produktivitu vstřikovacích strojů, a bezpečné a jednoduché ovládání vstřikovacích procesů.
Integrovaná koncepce řízení stroje, robota i periferních zařízení prostřednictvím řízení vstřikovacího stroje CC300 zahrnuje moderní logiku ovládání, přehlednou navigaci a možnosti individuální konfigurace. Roboty jsou plně integrovány do řídicího systému a společná správa dat o dílech pro robota i stroj umožňuje rychlejší výměnu a minimalizuje chyby. Řídicí jednotka CC300 plus kombinuje vylepšenou personalizaci s optimalizovanou ergonomií.
ENGEL ke strojům nabízí i řadu opčního vybavení, jako jsou lineární a kloubové roboty, periferní a dopravníkové technologie, uchopovací technologie i bezpečnostní kryty pro bezpečnou manipulaci s díly, a také řadu doplňkových služeb, jako např. optimalizace procesů pro plné využití potenciálu stroje, bezproblémové sledování výroby pomocí monitorování a rychlé zpracování servisních případů.
Další nabídkou v rámci portfolia ENGEL je pokročilá automatizace od jednoduchých robotů a automatizačních řešení, jako jsou dopravníkové systémy a periferní zařízení, až po komplexní výrobní systémy na míru pro všechna průmyslová odvětví. Firma v této oblasti může těžit z desítek let zkušeností s automatizací pro vstřikování plastů, i z provozu více než 25 tisíc instalovaných robotů po celém světě.

Josef Vališka
Foto: ENGEL

 
Publikováno: 22. 3. 2024 | Počet zobrazení: 74 článek mě zaujal 9
Zaujal Vás tento článek?
Ano