asseco Aimtec murr

Obrábění ve službách elektromobility

Náročné požadavky na obrábění pro tzv. nová energetická vozidla (NEV) postavily trh drátových elektroerozivních strojů před nové výzvy. Jako odpověď na ně uvedla firma Makino drátový EDM stroj UPX400.

 

Řešením náročných požadavků na obrábění součástí NEV je ještě hladší povrchová úprava součástí baterie nebo méně hlučné převody. Problémovým faktorem je, že tyto zvýšené nároky přicházejí v době, kdy se průmysl potýká s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků. Výrobci zápustek a forem se tradičně spoléhali na ruční dokončovací práce, aby dosáhli požadované úrovně hladkosti povrchu.
V reakci na nedostatek kvalifikované síly vyvinula značka Makino stroj nové řady U, konkrétně UPX400, který disponuje horními a spodními nezávislými čerpadly, systémem Hyperdrive Extreme pro zjednodušené používání i údržbu, a řídicí jednotkou Hyper-i pro usnadnění provozu.
Data z údržby ukazují, že životnost matric i forem je až o 500 % delší díky lepší povrchové úpravě a cílem při vývoji UPX400 bylo nejen zlepšení povrchové úpravy, ale i zkrácení doby leštění a příprava kovu pro nátěr. Stabilní, mimořádně přesný stroj je navržen i pro podporu automatizovaných zakázek.
Konstrukce stroje rozděluje osy mezi stůl a hlavu, což umožňuje kontrolu deformace s ještě větší přesností. Například řezání ocelové součásti s pěti průchody může dosáhnout kruhovitosti 0,67 mikronů a drsnosti povrchu (Ra) 330 nm.
Nový stůl je důsledně izolovaný, aby se zkrátila doba potřebná k dosažení plného napětí. To výrazně redukuje doby cyklů a zároveň zlepšuje kvalitu povrchu. Nová konstrukce umožňuje snížit drsnost povrchu téměř o 50 % při stejném počtu řezů jako na jiných obvyklých strojích WEDM.
Inovace se dotkly i pohonné jednotky, která snižuje množství ručního leštění potřebného po obrábění, a nový generátor vytváří kratší a rychlejší pulzy na drátu a také lépe řízenou, rychleji vybíjenou jiskru. V důsledku toho je drsnost Rz asi o 40 % nižší než u srovnatelných strojů.
Přestože je UPX400 WEDM založený na vodní bázi, může podle výrobce snadno konkurovat na velmi náročném trhu zařízením na bázi oleje a dosáhnout podobné, nebo dokonce lepší úrovně drsnosti za poloviční čas.
K jeho přednostem patří rovněž snadná aktivace automatizace. V segmentu WEDM, který je jinak obecně obtížně automatizovatelný, umožní UPX400 i práce, u kterých se dříve zdála automatizace nemožná. Klíčovým faktorem, který má v tomto ohledu důležitou roli, je především stabilita stroje.

Urko J. Ugalde
Foto: Hermann Kolbeck

 
Publikováno: 22. 3. 2024 | Počet zobrazení: 57 článek mě zaujal 10
Zaujal Vás tento článek?
Ano