asseco Aimtec murr

Čtvrtá generace sází na rychlost

Korejská značka DN Solutions představila koncem loňského roku čtvrtou generaci vertikálních obráběcích center řady DNM pro širokou škálu průmyslových odvětví se zvýšenou produktivitou a spolehlivostí.

 

Díky svému výkonu a produktivitě se řada DNM, zahrnující modely DNM 4500, DNM 5700, DNM 6700, stala globálním standardním obráběcím centrem DN Solutions. Nová řada DNM je standardně vybavena 3. generací vysokorychlostních specifikací, které výrazně zvyšují produktivitu a spolehlivost. Díky vývoji různých pokročilých možností byl výrazně zvýšen uživatelský komfort a došlo k vylepšení designu a ohleduplnosti k životnímu prostředí.

Vylepšená produktivita a spolehlivost další úrovně
Podle výrobce se stroje DNM mohou pochlubit nejvyšší úrovní odolnosti a tuhosti ve své třídě a rovněž největším pracovním prostorem v této kategorii, který umožňuje přesné a rychlé obrábění široké škály dílů. K zajištění tuhosti podávacího systému je použito lineární vedení, zatímco přímo spojené vřeteno snižuje vibrace vřetena i hluk. Díky rozsahu osy Y od 400 do 670 mm činí z těchto strojů vhodnou alternativu pro širokou škálu obrobků.
Zejména tempo výměny nástrojů je u řady čtvrté generace rychlejší než u třetí. Upgradovány byly i funkce softwaru EZ Work, který dokáže manipulovat s nástroji a operacemi obrábění. Obrazovka správy nástrojů byla reorganizována a pohodlí operátora výrazně zlepšuje nově přidaná funkce vyvolání nástroje, která mu umožňuje zadat číslo nástroje nebo číslo portu zásobníku a přivolat nástroj pro výměnu přímo na vřetenu. Zvětšené přední okno umožňuje pracovníkům lepší kontrolu obrábění v reálném čase.
Nová generace center DNM má i vylepšené specifikace servomotorů a podpůrné struktury pro zvýšení výkonu zrychlení a zpomalení osového systému, což zvyšuje produktivitu až o 7,3 % ve srovnání s předchozí generací. Je standardně vybavena kompenzací tepelného posunu, aby bylo zajištěno, že se výsledky obrábění nikdy nemění bez ohledu na prostředí stroje. Zejména tepelný posun osového systému se oproti předchozímu modelu zlepšil až dvojnásobně, čímž se zlepšila přesnost obrábění.
Zlepšení doznaly i možnosti zpracování chladicí kapaliny a třískového hospodářství. Pro usnadnění údržby bylo změněno umístění čerpadla chladicí kapaliny, kapacita její nádrže byla zvýšena o 20 %, aby se zabránilo prostojům v důsledku nízké hladiny chladiva. Nová řada obsahuje i programovatelnou chladicí kapalinu PFC (Programmable Flood Coolant), kterou lze zvolit pro automatické nastavení úhlu trysky a provozního cyklu chladiče oleje podle velikosti obrobku a geometrie nástroje.
Prostor pro odvod třísek byl zvětšen tak, aby se usnadnil odvod velkého množství třísek generovaných během obrábění. K dispozici je i volitelná funkce pro nastavení rychlosti dopravníku třísek podle množství vypouštěných třísek. Závěrka automatického měniče nástrojů, nabízená u třetí generace jako opce, je nyní standardní funkcí. Zlepšuje spolehlivost tím, že zabraňuje vstupu lehkých a jemných třísek, jako je hliník, do automatického měniče.

Konstruováno s ohledem na ekologii
Nové stroje DNM snižují spotřebu energie zkrácením doby obrábění. Jsou standardně vybaveny funkcí sledování spotřeby energie, která umožňuje její řízení a dosahování úspor. Spotřebu lze navíc snížit úpravou rychlosti dopravníku v závislosti na množství třísek nebo optimalizací provozního cyklu olejového chladiče pro vřeteno v závislosti na nástroji.
Jako standardní funkce pro ekologický provoz stroje bylo zvoleno mazání plastickým mazivem. Lze díky tomu významně snížit roční náklady na údržbu – podle výrobce až o 55 % ve srovnání se systémy, které používají olej. Optimální konstrukce zabraňuje úniku maziva nebo rozptylu mimo stroj.
Všechna centra nové řady jsou standardně osazována vřetenem s 8000 ot/min (jako opce jsou nabízeny varianty s 12 000/15 000 ot/min) o výkonu 18,5/11 kW (volitelně 15/11 kW) a krouticím momentem 117,8 Nm. Kapacita zásobníku je 30 nebo 60 nástrojů, volitelně zásobník na 40 nástrojů.
DNM 4500 osazený stolem formátu 1000 x 450 nabízí pojezdy os X, Y a Z v rozsahu 800/450/510 mm. Největší zástupce této řady s označením DNM 6700 disponuje velkoformátovým stolem 1500 x 670 mm a pojezdy os X, Y a Z jsou udávány hodnotami 1300/670/625 mm.

Petr Přibyl
Foto: DN Solutions

 
Publikováno: 22. 3. 2024 | Počet zobrazení: 43 článek mě zaujal 8
Zaujal Vás tento článek?
Ano