asseco Aimtec murr

Úspěšná rodina Slim se rozšiřuje

Na EMO 2023 představila společnost Makino důležité přírůstky v řadě kompaktních vertikálních obráběcích center Slim v podobě nové velikosti a frézovací-soustružnické schopnosti.

 

Řada Slim je navržena tak, aby byla vysoce přizpůsobitelná, nabízí od 3osých variant po 4+1 a od pevného stolu po automatický měnič palet s hydraulickými přípravky. Klíčovým faktorem této řady je několik konstrukčních prvků. Se všemi osami naskládanými na vřeteno podporuje stroj všechny procesy automatizace a usnadňuje zakládání dílů bez zastavení linky. Hmotnost dílů neovlivňuje přesnost strojů. Konstrukce center také umožňuje vysoce dynamický pohyb os a maximalizuje pracovní plochu.
Nový stroj Slim3n Mill-Turn přichází ve dvou konfiguracích, aby vyhovoval potřebám specifických skupin uživatelů. První varianta zahrnuje dvě stěžejní funkce obrábění (pro frézování a pro soustružení), které jsou obsaženy uvnitř jednoho stolu. Stroj je zaměřen na obecné dílenské obrábění, což je důležité zejména pro menší firmy. Protože každá operace (frézování nebo soustružení) je realizována v rámci jednoho zařízení, výsledkem je požadovaný hotový díl pokaždé, když se spustí cyklus.
Druhá varianta je zaměřena spíše na průmyslové výrobní firmy, které vyžadují větší průměry soustružení. Zde je otáčivý motor uprostřed symetričtějšího stolu s vyšší kapacitou pro obrábění komponent, např. skříně motoru EV.
Obě konfigurace jsou dodávány s možností skivingu, který výrazně zvyšuje výkon při výrobě převodových částí, spolu s motorem o 3000 ot/min pro soustružení a stejnými konfiguracemi vřetena.
Firma představila také vertikální tříosé obráběcí centrum s označením Slim5n s o 30 % větší pracovní plochou v zařízení jen o 200 mm širším než u typu Slim3n při nezměněné hloubce a výšce stroje. Stroj bude nabízet stejně vysoký stupeň flexibility, což znamená (volitelně) vřeteno s 8000 ot/min pro aplikace s vysokým točivým momentem a standardní vřeteno s 16 000 ot/min. Slim5n lze nakonfigurovat s různými typy otočného stolu s jedním vřetenem nebo dvojitým vřetenem a rozhraním HSK-A50 pro maximalizaci tuhosti a spolehlivosti procesu. Standardní zásobník ATC s 26 nástroji poskytuje plynulé a rychlé indexování pro podporu vysokorychlostního obrábění.
Pro možnost automatizace vyvinula firma automatizační balíček pro až čtyři stroje, který zakládá díly do systému a lze jej snadno rozšiřovat o nové objemy v závislosti na velikosti dávek.

Urko J. Ugalde
Foto: Makino

 
Publikováno: 22. 3. 2024 | Počet zobrazení: 55 článek mě zaujal 10
Zaujal Vás tento článek?
Ano