asseco Aimtec murr

Evropská premiéra hi-tech CNC z Číny

Čínská expanze do Evropy se zdaleka netýká jen elektromobilů, jimiž asijská průmyslová velmoc nyní drtí svou evropskou konkurenci, ale na starý kontinent razantně míří i tamní výrobci obráběcích strojů.

 

Poprvé předvedl na loňském veletrhu EMO svou špičkovou CNC výrobní technologii výrobce obráběcích strojů Haitian Precision, který patří k relativně mladým firmám, ale jako člen Haitian Group má letité zkušenosti s vývojem a výrobou obráběcích nástrojů a jako výrobce CNC strojů patří k lídrům na čínském trhu.
Jedním z důvodů úspěchu této čínské značky je mj. extrémně vysoký vertikální rozsah výroby. Strojní součásti od lůžek strojů a lineárních vedení až po vysoce přesná elektrická vřetena si vyrábí interně. Portfolio firmy zahrnuje dvoustojanová centra, vertikální a horizontální stroje a CNC soustruhy. Jejich vybraní zástupci se loni poprvé představily i evropskému trhu.
Velké ambice se stroji Hision
Firma, která je již dobře zavedená v asijském ekonomickém regionu, oblasti Středního východu, střední a jižní Ameriky, již registruje rostoucí zájem ve východní Evropě a Srbsku. Uvedení produktů v Německu a západní Evropě pro Haitian Precision znamená další důležitý krok na evropský trh.
CNC stroje a obráběcí centra Hision (značka, pod nimiž Haitian Precision své stroje nabízí) reprezentují podle výrobce hlavní klíčové parametry: vysokou spolehlivost, rychlou dostupnost a stabilní kvalitu a zejména technologie zaměřené na konkrétní účel za vynikající poměr ceny a výkonu. Aplikační řešení jsou žádaná např. v automobilovém průmyslu, výrobě forem, letectví, všeobecném strojírenství a mnoha dalších oborech.

Sází na zajímavý mix parametrů a ceny
Mezi exponáty prezentovanými na EMO 2023 bylo např. vertikální obráběcí centrum VMC850II, které má konstrukci ve tvaru A s pevným sloupem a pohyblivým stolem. Díky vysoce tuhé konstrukci a lehkým pohyblivým součástem mohou tyto stroje provádět frézování, závitování, vrtání, řezání závitů a další procesy. Vysoká stabilita je vhodná pro vysokorychlostní přesné obrábění malých i středně velkých dílů.
Stroj, který charakterizuje malý zástavbový půdorys, vysoká tuhost a nízká hmotnost pohyblivých částí i vysoká integrace automatizačních rozhraní, má pojezdy os X/Y/Z udávané v hodnotách 850/500/500 mm a rychloposuvem 36 m/min. Volitelné elektrické vřeteno disponuje 12 000 ot./min a stůl o rozměrech 1000 x 500 mm nabízí nosnost 600 kg.
Řada HTCII, reprezentovaná univerzálním automatickým soustruhem HTC200II, pokrývá průměry obrábění od 300 do 520 mm a je vhodná zejména pro vysokorychlostní přesné obrábění maloprůměrových a krátkoosých výrobků.
Maximální rotace nad stolem činí 620 mm a průměr otáčení 400 mm, max. točná délka je 560 mm. Ve výbavě stroje je interně vyvinutá servo věž a vlastní elektrické vřeteno s maximální rychlostí až 4500 ot./min. Jako významné výhody, které charakterizují tento stroj o rozměrech 3100 x 1850 x 1750 mm, výrobce zdůrazňuje vysokou přesnost, účinnost a stabilitu.
Dalším strojem předváděným na EMO byl zástupce portálových center řady GUe6II Plus. Tato CNC centra jsou vhodná pro hrubé i jemné obrábění malých dílů, různých druhů tvarů nástrojů, neželezných kovů a dalších obecných oblastí obrábění, kde se účinně uplatňují vysoká odolnost proti vibracím a tepelná stabilita stroje. Centrum osazené stolem s třítunovou nosností o rozměrech 1500 x 850 mm disponuje osami X/Y/Z s posuvem 1500/850/700 mm a rychloposuvy 24/24/15 m/min. Jako volitelná výbava je nabízeno vlastní elektrické vřeteno s výkonem 5/45 kW a max. rychlostí až 8000 ot./min a krouticím momentem 305/623 Nm.

Kamil Pittner
Foto: Haitian Precision

 
Publikováno: 22. 3. 2024 | Počet zobrazení: 46 článek mě zaujal 7
Zaujal Vás tento článek?
Ano