asseco Aimtec murr

Inovace se vyplácí: I dobré lze vylepšit

Loni na veletrhu EMO předvedla společnost Emco další z inovací svých obráběcích center řady Maxxturn v podobě stroje Maxxturn 65 G2 s robotickou automatizací a digitálním procesním asistentem pro vysoce přesné a dynamické obrábění.

 

Centrum Maxxturn 65 G2 v moderním designu bylo kompletně přepracováno. Díky četným automatizačním řešením a digitálnímu procesnímu asistentu Emconnect jde podle výrobce o nejmodernější stroj, který umožňuje efektivní výrobu s minimální potřebou lidské obsluhy. Jeho modulární konstrukce nabízí širokou škálu možností pro specifické požadavky. Vysoký hnací výkon hlavního vřetena a protivřetena v kombinaci s optimální charakteristikou krouticího momentu zajišťuje hospodárnou efektivitu při obrábění oceli i při vysokorychlostním obrábění hliníku. Dvanáct poháněných nástrojů a osa Y zajišťují dokonalé výsledky i při složitých frézovacích a vrtacích operacích.

Chytrá modulární konstrukce
Stroj, jehož jádrem je 40stupňové skloněné lože, je navržen jako extrémně tuhá a kompaktní svařovaná ocelová konstrukce, která je základem robustního a přesného soustruhu. Výztuhy poskytují dodatečnou tuhost v oblastech vystavených vyššímu namáhání. Optimalizovaná integrace dopravníku třísek zajišťuje kompaktní rozměry.
Namísto řemenových pohonů jsou na hlavním vřetenu i protivřetenu použity vřetenové motory, čímž je zajištěn zvláště široký rozsah až 5000 ot/min a mimořádně dobré vlastnosti soustřednosti. Symetricky navržený vřeteník s teplotními senzory v ložiskových bodech a kapalinovým chlazením zajišťují vysokou tepelnou stabilitu. V závislosti na požadavcích zákazníka jsou k dispozici tři hlavní velikosti vřeten: standardní o průměru 65 mm, varianta BigBore o průměru 76 mm a nejvýkonnější verze SuperBigBore o 95mm průměru.
Osa C je součástí základního vybavení stroje a umožňuje polohování vřeten s rozlišením 0,001°. Díky přímo přírubovému enkodéru se osa C podle výrobce ideálně hodí pro frézování s přesným obrysem, lze ale dodatečně aktivovat i hydraulickou zádržnou brzdu, která je dodávána jako volitelná výbava. Osa Y je rovněž integrována do základní konstrukce stroje a je nastavena v úhlu 90° k ose X. Extrémně krátké délky výstupků tvoří základ pro masivní soustružení i vrtání, stejně jako pro bezkonturové frézování. Ve všech lineárních osách jsou instalovány systémy absolutního odměřování – rozptyl polohy v osách X/Y/Z činí 0,0035/0,0035/0,004 µm standardně a 0,002/0,002/0,002 µm v případě využití nabízené opční výbavy se skleněnými stupnicemi a laserovým měřením.
Maxxturn 65 G2 má mnoho modulárních možností a je k dispozici v různých verzích a konfiguracích lišících se příponou: M, MY, SM a SMY, např. MT65 G2 SMY disponuje protivřetenem, pohonem nástroje a osami C a Y.
U verzí MT65M G2 M a MY se plně automatický koník hydraulicky pohybuje na válečkové vodicí dráze a lze jej posouvat po délce 500 mm. Střed s kuželem MT4 je přímo součástí těla koníku, což zajišťuje kompaktnost a stabilitu. Volitelně je k dispozici samostředící opěra s rozsahem středění Ø 8–101 mm. Tím je zajištěno ještě flexibilnější využití stroje, např. pro obrábění hřídele. U verzí MT65S G2 s protivřetenem (SM a SMY) je hlava protivřetena usazena na vlastní válečkové vodicí dráze a lze ji automaticky posouvat po délce 580 mm. Vřeteno je poháněno integrovaným motorem s kapalinovým chlazením.
Kapalinou chlazený vyhazovač obrobků s monitorovaným zdvihem zajišťuje bezpečné vyjímání hotových dílů. K dispozici je i věž VDI 30 s 12 pozicemi (volitelně VDI 40) s technologií jednoho motoru. Poháněné nástroje nebo otočný pohyb pohání servomotor – výsledkem není žádné zvedání a indexování se směrovou logikou. Každá stanice může obsahovat poháněné držáky nástrojů, alternativně lze integrovat 12stanicovou věž BMT 55 s přímým pohonem s až 12 000 ot./min., nebo dokonce 16stanicovou věž BMT 45.
Jako řídicí systém slouží Sinumerik One. Výškově nastavitelný ovládací panel na pravé straně lze otočit, což zajišťuje nejlepší ergonomii 22“ multidotykové obrazovky zlepšující pohled na jednotlivé ovládací funkce.

Automatizace i digitální pomocník
Volitelný digitální procesní asistent Emconnect představuje konektivitu i síťové propojení výrobního prostředí. Pomáhá s komplexní integrací zákaznických a systémových aplikací pro řízení stroje a výrobního procesu, zefektivnění pracovních operací a zajištění vysoké spolehlivosti stroje ve všech provozních režimech. Asistenta lze snadno aktualizovat, výběr dostupných aplikací se neustále rozšiřuje. Například aplikace Shopfloor Management slouží jako možnost pro sběr dat o strojích i výrobě, umožňuje komplexní sledování všech strojů a organizaci procesů ve výrobní oblasti. S Emconnect jsou k dispozici i aplikace pro minimalizaci prostojů.
Pro efektivní výrobu jsou k dodání podavače tyčí Emco SL1200, IRCO ILS-MUK 7012 nebo 10012, FMB Turbo 5-65 nebo 8-75 a Top Automazioni X-Files. Portálový nakladač zajišťuje plně automatické zakládání i vykládání obrobků a bezproblémovou interakci mezi obráběcím strojem a nakládacím zařízením. V nabídce je také flexibilní automatizace s využitím robota.

Vladimír Kaláb
Foto: Emco

 
Publikováno: 22. 3. 2024 | Počet zobrazení: 47 článek mě zaujal 8
Zaujal Vás tento článek?
Ano