asseco Aimtec murr

Obrábění v opravdu velkém stylu

Návštěvníci expozice firmy Grob-Werke na EMO 2023 mohli vidět v premiéře nový systém G720F, který je předurčen pro obrábění rámových konstrukcí, podvozkových dílů a bateriových pouzder pro elektromobily.

 

Německý výrobce obráběcí techniky loni poprvé představil „na živo“ jeden ze svých největších strojů řady F, konkrétně nový model G720F, a to v simulované ukázce obrábění, kdy stroj vyráběl podpůrný rám. Toto 5osé obráběcí centrum s vysokou stabilitou je typickým zástupcem řady „crossoverů“ pro všechny důležité komponenty, od dílů rámové konstrukce a pomocných rámů až po pouzdra baterií.

Ne, skutečně nevidíte dvojmo
Obráběcí centrum pro rámovou konstrukci a díly podvozku s dvouvřetenovou koncepcí umožňuje zákazníkům v automobilovém průmyslu obrábět díky optimalizovaným a koordinovaným pohonům posuvu paralelně dva díly s vysokou přesností. K jeho hlavním výhodám patří i vysoká flexibilita výroby. Uspořádání os řady F odpovídá osvědčené koncepci strojů tohoto výrobce s vynikajícím designem pro obrábění a minimálním množstvím mazání, přičemž modulární a standardizované strojní součásti zaručují vysokou kvalitu produktu, dynamiku a krátké časy tříska-tříska pod 3 sekundy (podle standardů VDI 2852 konkrétně 2,9 sekundy vzhledem k rychlosti otáčení min-1).
Stejně jako vřetena je i zásobník nástrojů v jedno- nebo dvoudiskovém provedení. Kombinace os A/B ve stole zajišťuje volný pád třísek a vynikající odvod tepla, což je vhodné zejména pro obrábění MMS. Centrum G720F může být použito jak samostatně, tak připojeno k jiným strojům.
Stroj o celkové hmotnosti 35 tun (resp. 45 tun s paletizátorem) nabízí posuvy os X/Y/Z v rozsahu 1450/1200/1035 mm s maximálními rychloposuvy 80/50/100 m/min a interferenční průměr 2 x 1500 mm s přesností polohování 0,01 mm. Zatížení stolu o průměru 512 mm je udáváno hodnotami 2 x 635 kg s paletou, resp. 2 x 750 kg bez palety. Firma nabízí zákaznicky specifické možnosti různých verzí motorizovaných vřeten a rovněž možnosti automatizace z vlastního vývoje.

Řada 900 – nové eso v rukávu
Zároveň s uvedením centra G720F nabídla firma také „preview“ připravovaných zástupců inovativní řady 900, která podle jejího vyjádření nastavuje nové standardy ve výrobě budoucnosti.
Typ konstrukce je rozdělen do tří verzí strojů, počínaje dvouvřetenem G920X. Se dvěma nad sebou uspořádanými vřeteny a můstky s maximální délkou dílu 2600 mm je stroj speciálně určen pro obrábění protlačovaných hliníkových profilů. Z tohoto nového vývoje bude profitovat nejen průmysl automobilový a letecký, ale i stavební, který se podle výrobce může těšit na výhody, jež tento systém poskytuje.
Novinkami v portfoliu firmy jsou také stroje G900F4 a G920F4, které budou k dispozici v jednovřetenovém a dvouvřetenovém provedení. Umožňují zejména efektivně zpracovávat velké odlitky a zásobníky baterií. Poslední modely nové řady 900 nesou označení G900F5 a G920F5 a jsou speciálně navrženy pro zpracování tzv. mega & giga odlitků. I tyto stroje jsou ve variantách jako jednovřetenové nebo dvouvřetenové.

Petr Sedlický
Foto: Grob-Werke

 
Publikováno: 22. 3. 2024 | Počet zobrazení: 46 článek mě zaujal 7
Zaujal Vás tento článek?
Ano