asseco Aimtec murr

Výroba strojů v EU klesá

Od ledna do listopadu 2023 klesla produkce upravená o ceny ve zpracovatelském průmyslu strojů a zařízení v EU o jedno procento ve srovnání s předchozím rokem. Konstatuje zpráva, kterou v lednu publikovala německá VDMA.

 

Zpráva Organizace sdružující strojírenské podniky působící v Německu (VDMA), doprovázená konstatováním, že zatím nejsou žádné známky obratu, uvádí, že dynamika růstu v odvětví výroby strojů a zařízení v EU se od konce roku 2022 postupně zpomalila. Zatímco první čtvrtletí roku 2023 bylo stále pozitivní s nárůstem o 4 %, po cenové úpravě zaostala výroba ve druhém čtvrtletí za úrovní předchozího roku o -0,4 %. Ve třetím čtvrtletí výroba strojů klesla o 3,7 %. Ve čtvrtém čtvrtletí, které ještě není statisticky ukončeno, bude tempo poklesu pravděpodobně ještě vyšší, když údaj z předchozího roku v říjnu minul předchozí data o 5,5 % a v listopadu dokonce o 6 %.
Jak upozorňuje VDMA, jde o zatím nejvyšší tempo poklesu ve sledovaném roce. Ve všech jedenácti měsících byl objem výroby očištěný o cenu jedno procento pod úrovní předchozího roku. Pokud byl prosinec poměrně silným produkčním měsícem jako v předchozích letech, produkce se také pravděpodobně za celý rok snížila o 1 %. V případě podobně slabého vývoje jako v říjnu a listopadu by však pokles produkce pro EU-27 mohl být i -2 %. Nicméně až do května však nebude žádná konečná jistota, protože údaje za rok 2023 jsou do té doby stále předmětem revize.
Pokud jde o situaci v jednotlivých zemích „sedmadvacítky“, nejprudší pokles výroby strojírenství byl zaznamenán v Nizozemsku. Na druhé straně bylo několik členských zemí, jimž se podařilo udržet strojírenskou produkci stále nad úrovní předchozího roku. I zde však lze sledovat, že kumulativní tempa růstu v posledních měsících postupně slábnou.
Vzhledem k tomu, že strojírenský průmysl dostává méně nových zakázek, lze předpokládat, že výroba se ve druhé polovině roku sníží. Ekonomové VDMA očekávají, že průmyslová výroba ve strojírenství klesne v členských zemích EU během roku v průměru o jedno procento.

Naděje na obrat letos mizivá
Zprávy VDMA, doprovázené konstatováním, že zatím nejsou žádné známky obratu v objednávkách pro odvětví obráběcích strojů, si všímá i CECIMO. Nárůst obratu zůstává dvouciferný, ale stěžejní činitel evropské průmyslové scény, Německo, rozhodně není aktuálně v nejlepší kondici.
Objednávky přijaté německým průmyslem obráběcích strojů ve třetím čtvrtletí roku 2023 byly nominálně o 9 % nižší než ve stejném období loňského roku. Objednávky z Německa poklesly o 8 %, zatímco zakázky ze zahraničí o 9 %. Za první tři čtvrtletí roku 2023 klesly přijaté objednávky celkem o 7 %. Domácí objednávky byly o 12 % a zahraniční o 5 % nižší než ve stejném období loňského roku, což představuje v reálném vyjádření celkově 12% pokles objednávek.
„V německém průmyslu obráběcích strojů stále neexistuje žádný náznak obratu v příchozích objednávkách,“ komentuje výsledky Dr. Wilfried Schäfer, výkonný ředitel VDW (Sdružení německých výrobců obráběcích strojů). Nízká úroveň investic ovlivňuje celou světovou ekonomiku. Vysoké úrokové sazby a náklady zpomalují investice v Německu i v Evropě jako celku. Zásoby, které si mnohé společnosti vybudovaly v období jejich výrazného nedostatku, nyní opět klesají. Poté, co míra inflace začala klesat a klesají i ceny energií, surovin a meziproduktů, ustupuje však nyní i tlak na náklady.
Celkově ale z pohledu VDW rok 2023 skončil pro německé výrobce přijatelným výsledkem. Sdružení odhaduje, že loni produkce nominálně vzrostla o necelých 8  % na 15,2 mld. Eur, což reálně představuje nárůst o 2  % v důsledku inflace, která se v průběhu roku držela na vysoké průměrné úrovni.
Export vzrostl o 9 % a jeho podíl dosáhl téměř 70 %. Vývoz byl podpořen dvouciferným růstem v Americe, na druhou stranu však klesají zahraniční objednávky přijaté z Evropy a Asie (s výjimkou Indie, která vykazuje prudký růst), které zaznamenaly pouze jednociferné nárůsty.
„Nahromadění zakázek nás opět přenáší přes tyto těžké časy. Dvojciferným tempem 14 procent v nominálním vyjádření se obrat nadále zvyšuje, i když využití kapacity loni v říjnu opět mírně pokleslo (z červencových 90,5 procent na 88,5 procent). Ale za těchto okolností je možné potvrdit naši prognózu růstu loňské produkce o 10 procent,“ říká Wilfried Schäfer z VDW s tím, že vývoj v roce 2024 se vyznačuje velkou nejistotou.

Německo očekává pokles výroby
Německý průmysl obráběcích strojů očekává v roce 2024 pokles výroby o téměř 3 % na 14,8 mld. Eur v nominálním vyjádření. „V roce 2018/2019 byl zveřejněn nominální rekordní objem 17 mld. Eur a o pět let později stále nic nenasvědčuje tomu, že by se toto číslo vyrovnalo,“ řekl předseda VDW Franz-Xaver Bernhard.
Od začátku loňského roku došlo ke zřetelnému zpomalení zakázek, což se nyní stále více promítá do prodeje a výroby. Zpočátku pomohlo značné nahromadění objednávek, ale téměř všechna úzká hrdla dodávek byla vyřešena, což umožnilo rychlejší zpracování nevyřízeného zboží, a starší pozdržené zakázky jsou tak stále méně schopné kompenzovat nedostatek nových objednávek. Celkově se objednávky v roce 2023 nominálně propadly o 10 %, i když pokles byl částečně kompenzován několikaměsíčním silnějším projektovým byznysem. Domácí poptávka klesla o 14 %, téměř dvakrát více než zahraniční.
Podle VDW je nepravděpodobné, že by globální ekonomika poskytla v roce 2024 velký impuls. Tempa růstu hrubého domácího produktu i investic jsou opět nižší než v předchozím roce a mezinárodní index nákupních manažerů také poukazuje na slabost globální ekonomiky na všech klíčových trzích, zejména v eurozóně.
„Aktuálně jsme svědky dvou odlišných vývojů. Růstové sektory, jako jsou elektromobily, větrná energie, lékařská technologie a letectví, posílily zejména projektové podnikání, zatímco obchod se standardními stroji je slabší. Malí a střední zákazníci si nejsou jisti budoucností a zdráhají se investovat. Nákupy strojů se také obtížněji financují kvůli vyšším úrokovým sazbám. Slabé poptávce jsou proto lépe schopny odolat společnosti, které se na transformační proces připravily v rané fázi," uvedl Franz-Xaver Bernhard.

Neúměrný dopad byrokracie
Další příčinou velkého znepokojení průmyslu (vedle obecného ekonomického rozvoje) je „regulační horlivost“ německé vlády a administrativy EU. Franz-Xaver Bernhard citoval zákon Supply Chain Duty of Care a směrnici Evropské unie o udržitelném podávání zpráv (CSRD), jako „obzvláště otřesné příklady byrokratických monster“, které jsou další zátěží pro podnikání, a pro malé a střední firmy v již tak složité době představují neúměrnou výzvu.
„Nedosahují svých cílů a výsledné náklady jsou příliš vysoké,“ zněl jeho verdikt. Oba zákony zahrnují rozsáhlou dokumentaci a ohlašovací povinnosti týkající se dodržování spravedlivých pracovních podmínek a požadavků na ochranu životního prostředí v dodavatelském řetězci, ale i kdyby bylo možné vytvořit transparentní dodavatelské řetězce, malým a středním podnikům chybí na trhu síla k prosazení požadovaných standardů u dodavatelů mimo jejich vlastní právní sféru vlivu,“ konstatuje Bernhard.
Další problém představují zdlouhavé licenční požadavky na vývoz zboží dvojího užití. Žádosti, které by měl příslušný spolkový exportní úřad rychle zpracovat, se dostávají do politického procesu, ale výbory zapojené do posuzování a udělování individuálních souhlasů se scházejí pouze jednou za tři týdny a zkušenosti ukazují, že každá žádost je posuzována až třikrát. Během této doby žadatelé nedostávají žádné prozatímní oznámení a nejsou tak schopni poskytnout zákazníkům žádné spolehlivé informace. Vyřízení žádostí trvá často velmi dlouho, a to i u navazujících projektů, kde zákazník již zakoupil schválené stroje, nebo v případě zakázek od německých dceřiných společností.
Existuje riziko, že pokud výrobce obráběcího stroje neobdrží souhlas dříve než šest až osm nebo více měsíců po zadání objednávky a nemůže do té doby začít vyrábět stroje, zákazník kontrakt zruší. Vzhledem k tomu, že se ve skutečnosti neodmítají téměř žádné žádosti, nejde tedy o zpochybňování postupů, pouze o zkrácení doby zpracování.

Josef Vališka   
Zdroj: Eurostat, Macrobond, VDMA, VDW
Foto: Shutterstock

 
Publikováno: 22. 3. 2024 | Počet zobrazení: 81 článek mě zaujal 11
Zaujal Vás tento článek?
Ano