asseco Aimtec murr

VUT slaví jubilejních 125 let

Při příležitosti zasedání Vědecké rady VUT proběhlo 19. ledna 2024 oficiální zahájení letošních oslav, během nichž si brněnská technická univerzita připomene 125 let od svého založení.

 

Počátky VUT se datují k 19. září 1899, kdy došlo ke zřízení Císařské a královské české vysoké školy technické v Brně, dnes Vysokého učení technického. Během této doby se univerzita od skromných začátků v pronajatých učebnách proměnila v mezinárodně uznávanou vzdělávací a výzkumnou instituci, s jejíž historií jsou spjaty osobnosti, jako byli Armin Delong, Bohuslav Fuchs nebo Otto Wichterle.
VUT dosahuje excelentních výsledků nejen v tradičních technických oborech, ale i v oblastech souvisejících s technologiemi budoucnosti, jako jsou polovodičové technologie, mikroskopie, vesmírné a letecké technologie, AI a kyberbezpečnost nebo environmentální inženýrství apod. Díky zastoupení výtvarných oborů, architektury a designu může nabízet propojení technického a uměleckého světa.
„Technické univerzity jsou zásadním zdrojem personálních kapacit pro průmysl, a tím i přispěvatelem ke konkurenceschopnosti a ekonomické prosperitě národních ekonomik, a tedy i ekonomiky EU,“ vysvětluje rektor VUT Ladislav Janíček.
V rámci oslav plánuje univerzita více než dvě desítky akcí, jejichž spojujícím tématem je význam technického vzdělávání a jeho klíčová role při přípravě budoucích odborníků a lídrů v oblasti technologií a inovací a pro rozvoj technologické excelence.

Petr Kubíček
Foto: VUT

 
Publikováno: 22. 3. 2024 | Počet zobrazení: 84 článek mě zaujal 11
Zaujal Vás tento článek?
Ano