asseco Aimtec murr

Vývoj nanomateriálů průkopnickou metodou

Na VŠB – Technické univerzitě Ostrava odstartoval 11. ledna unikátní projekt EBEAM (Electron Beam Emergent Additive Manufacturing), jehož cílem je posunout hranice materiálového výzkumu v oblasti nanomateriálů.

 

Projekt získal v prestižním programu ERA Chairs Horizon Europe podporu ve výši 2,5 mil. Eur, díky níž budou moci vědci zkoumat využití technologie elektronového paprsku v rastrovacích elektronových mikroskopech. Pod vedením mezinárodně uznávaného odborníka na materiálový výzkum Marka H. Rümmeliho povede výzkum k přesné syntéze a konstrukci nových nanomateriálů pro široké spektrum aplikací.
„Kromě zobrazování vzorků ve vysokém rozlišení využijeme skenovací elektronovou mikroskopii jako nástroj pro přesnou výrobu nízkorozměrných materiálů, které budou mít velký význam v různých oblastech, jako je například mikro- a nanoelektronika, biomedicína a skladování energie. Tato metoda umožní navrhovat a vytvářet materiály s výjimečnou přesností. Schopnost konstruovat pomocí elektronového paprsku materiály s přesnou strukturou až na úrovni jednotlivých atomů otevírá dveře k dosud nepoznanému cílenému řízení jejich vlastností, což povede ke zlepšení výkonu zařízení, zvýšení energetické účinnosti a transformačním aplikacím v různých odvětvích,“ uvedl Mark H. Rümmeli.
Vědci chtějí překročit tradiční hranice výzkumu a nově vytvořený mezinárodní výzkumný tým se hodlá zaměřit na vývoj nanomateriálů „šitých na míru“ pro konkrétní využití. Příkladem mohou být systémy pro podávání léčiv, vysoce účinná zařízení pro ukládání energie nebo nové katalyzátory pro výrobní postupy v řadě průmyslových oblastí.
„Rozsáhlé mezinárodní zkušenosti profesora Rümmeliho dávají projektu globální rozměr a bohaté odborné znalosti. Jedinečnost projektu spočívá i v tom, že se zaměřuje na techniku, které se ve světě věnuje jen úzký okruh výzkumných týmů. Jeho ambicí je prozkoumat obrovský potenciál materiálů vyvinutých tímto způsobem, a otevírat nové možnosti pro praktické aplikace,“ uvedla Lucie Obalová, ředitelka Institutu environmentálních technologií (IET), který je součástí Centra energetických a environmentálních technologií VŠB-TUO. Právě na tomto pracovišti nový tým v rámci projektu EBEAM vzniká.

Barbora Urbanovská
Foto: VŠB-TUO

 
Publikováno: 22. 3. 2024 | Počet zobrazení: 83 článek mě zaujal 12
Zaujal Vás tento článek?
Ano