asseco Aimtec murr

Výrobě dronů se v Česku mimořádně daří

Český výrobce dronů Primoco UAV dosáhl za loňský rok rekordních výsledků a meziročně zvýšil tržby 6násobně na téměř 600 mil. Kč. Od roku 2015, kdy firma s vývojem bezpilotních strojů začala, jich vyrobila přes 150.

 

Všechny už mají své zákazníky, takže se firma chystá navýšit výrobu, aby dokázala uspokojit rostoucí poptávku. Umožnit to má mj. i výstavba nové montážní haly v rámci revitalizace areálu letiště Písek-Krašovice, které Primocu patří. Součástí projektu je i řídicí středisko pro provoz dronů, výcvikové centrum pro piloty a výzkumné oddělení pro vývoj a testování nových technologií. Celková investice má činit asi tři čtvrtě miliardy korun.
Tržní segment středně velkých bezpilotních letounů, kam patří i stěžejní model Primoco One 150, roste každoročně o desítky procent. Zatím mu dominují se zhruba dvoutřetinovým podílem američtí výrobci, asi třetinu pokrývá Primoco. To má dnes ve světě zhruba deset konkurentů, pocházejí hlavně z USA, Izraele i z Evropy, kde má ale firma na druhé straně i významné partnery. Loni např. uzavřela memorandum o spolupráci se společností Airbus, kterou poté rozšířila i na obchodní zastoupení, díky kterému může oslovovat klienty Airbus Defence.

Foto: Primoco

 
Publikováno: 22. 3. 2024 | Počet zobrazení: 76 článek mě zaujal 10
Zaujal Vás tento článek?
Ano