asseco Aimtec murr

ČR čtvrtým největším exportérem elektřiny v EU

Objem loňské exportované elektřiny byl ve srovnání s rokem 2022 o cca 5 TWh nižší a dosáhl jen 9 TWh, zejména z důvodu nižší výroby energie z uhelných a plynových elektráren.

 

Podle analýz EGÚ bude vývoz elektřiny z ČR dále klesat a Česko by se tak mohlo během několika let stát jejím dovozcem. Největším vývozcem v EU byla Francie se 49 TWh, kde na výrobě elektřiny mají zásadní podíl jaderné elektrárny.
ČR drží mezi vývozci elektřiny v EU za rok 2023 čtvrtou příčku – více energie vyvezlo už jen Švédsko (29 TWh) a Španělsko (14 TWh). Poprvé od roku 2007 se do pozice vývozce elektřiny vrátilo Slovensko (loni vyvezlo 3,5 TWh), což souvisí především se zprovozněním JE Mochovce. Naopak Německo, které bylo významným vývozcem elektřiny, se loni v důsledku uzavření „jaderek“ a nižších dodávek z uhelných elektráren stalo jejím dovozcem (9 TWh).
Pozici největšího dovozce elektřiny v EU si udržela Itálie, která loni importovala přes 50 TWh (téměř roční spotřeba celé ČR). Mezi další velké dovozce patřily také Velká Británie (27 TWh) a Portugalsko (10 TWh). Dlouhodobě deficitní je podle EGÚ i Rakousko a Maďarsko, které dováží zhruba čtvrtinu své roční spotřeby (11 TWh).

Foto: Holandsee Hogte

 
Publikováno: 22. 3. 2024 | Počet zobrazení: 89 článek mě zaujal 11
Zaujal Vás tento článek?
Ano