asseco Aimtec murr

E-mobilita zvedá poptávku po energii

V ČR prudce narůstá odběr elektřiny k dobíjení elektromobilů. Podle statistik dvou největších provozovatelů dobíjecích stanic ČEZ a PRE vyplývá, že řidiči elektromobilů načerpali meziročně o desítky procent více energie.

 

Nejvíce jí odebrali loni u dobíječek ČEZ (celkem 5,5 GWh, což je o čtvrtinu víc než v roce 2022), přičemž letos firma očekává více než 30% nárůst čerpané energie díky předpokládanému zrychlení růstu počtu do provozu uváděných elektromobilů. Vyšší odběr elektřiny už dříve ohlásil i E.ON, kde meziročně stoupl odběr v síti o dvě třetiny na dvě gigawatthodiny a dosud nejvyšší odběr naměřila i Pražská energetika (meziroční nárůst 69 %).
Veřejné dobíječky jsou převážně dotované z prostředků EU. Loni jich PRE zprovoznila 169 na celkových 660 stanic. Stejný počet uvádí i ČEZ, do jehož sítě loni přibylo 144 nových dobíječek, z nichž každá čtvrtá byla ultrarychlá. Firma tak nabízí už téměř padesátku nabíjecích míst o výkonu až 360 kW, letos plánuje zprovoznit 80 dalších. Z dobíjecích stanic PRE zastupují ty ultrarychlé 33. Dobíjecí infrastrukturu v ČR doplňuje i 265 stojanů v síti E.ON a několik desítek dobíječek dalších subjektů.

Foto: ČEZ

 
Publikováno: 22. 3. 2024 | Počet zobrazení: 87 článek mě zaujal 13
Zaujal Vás tento článek?
Ano