asseco Aimtec murr

Millenium camera

Neboli fotoaparát tisíciletí je označení unikátního projektu Arizonské univerzity pro záznamové zařízení časosběrné fotografie s expozicí plánovanou na 1000 let.

 

Vědci umístili na kopci Tumamoc fotoaparát zaměřený na jednu ze čtvrtí arizonského města Tucsonu, kde bude „nejpomalejší kamera“ pořizovat snímek arizonské pouště v průběhu expozice rozvržené na tisícovku let. Generace z daleké budoucnosti tak (možná) budou mít prostřednictvím této časové kapsle šanci vidět, jak vypadala daná lokalita mnoho staletí a generací před tím, než přišli na svět.
Nápad využívá prastarý princip dírkové komory, úplně prvního druhu fotografického systému vynalezeného právě asi před 1000 lety. Jde o měděný válec s tenkým plátkem 24k zlata na jednom konci, v němž je vyražen miniaturní otvor, kterým proniká sluneční světlo ozařující světlocitlivý povrch na zadní straně. Ten je pokrytý tenkými vrstvami pigmentu olejové barvy, přičemž světlem řízená expozice pomalu ovlivňuje pigment v různé míře. Všechny změny budou navrstveny na jeden obrázek, který lze rekonstruovat vrstvu po vrstvě. Vše závisí na tom, zda fotoaparát zůstane v klidu až do 31. století, a zda bude objeven.

Foto: University of Arizona

 
Publikováno: 22. 3. 2024 | Počet zobrazení: 121 článek mě zaujal 15
Zaujal Vás tento článek?
Ano