asseco Aimtec murr

Bota s nulovou uhlíkovou stopou

Loni představený model firmy Allbirds je označován za první botu s nulovým obsahem uhlíku na světě. Obsahuje svršek z jemné merino vlny kombinovaný s pěnovou mezipodešví z cukrové třtiny a očky z bioplastu.

 

Ale vzhledem k tomu, že tvůrci bezuhlíkové obuvi akcentují, že svršek je vyráběn z novozélandské vlny, asi bude lépe brát její ekologický přínos s rezervou, kvůli tomu, že právě ovčí stáda na jižní polokouli jsou zdrojem problému skleníkových plynů.
Jen na Novém Zélandu, kde žije vedle 5 mil. lidí asi 10 mil. ks hovězího dobytka a 26 mil. ovcí, a téměř polovina tamních emisí skleníkových plynů (jde hlavně o metan, jehož hlavním zdrojem jsou říhající ovce a skot) vzniká v zemědělství, které bylo dosud ze systému obchodování s emisními povolenkami vyňato, ale povážlivý stav přiměl vládu navrhnout zákon, který by zavedl placené emisní povolenky i pro ně.
Původně se zvažovala platnost od roku 2025, ve finále však farmářská lobby situaci ustála bez „daně z prdů“, jak byl projekt posměšně nazýván. Měl by se řešit pomocí technologií, např. genetickými úpravami krmení.
Podle americké Agentury pro ochranu životního prostředí se dnes zemědělství, lesnictví, a jiné obdělávání půdy celosvětově podílí čtvrtinou na produkci skleníkových plynů, z toho 40 % připadá na produkci potravin živočišného původu, čímž zemědělství vytváří víc skleníkových plynů než veškerá letecká, lodní i silniční doprava dohromady.

Foto: Allbirds

 
Publikováno: 22. 3. 2024 | Počet zobrazení: 131 článek mě zaujal 17
Zaujal Vás tento článek?
Ano