asseco Aimtec murr

Airlander může být přínosem pro Skotsko

Firma Hybrid Air Vehicles oznámila výsledky první studie konceptu Airlander, který by měl zajistit nízkoemisní nákladově efektivní přepravu cestujících i nákladu na severu Skotska.

 

Největší letoun lehčí než vzduch by tak mohl nabídnout nová řešení problémů s regionálním dopravním spojením, přidat nákladní kapacitu a tím podpořit další hospodářský růst díky cestovnímu ruchu.
Zpráva konstatuje, že Airlander může úspěšně operovat z řady míst, včetně malých ostrovních letišť i chráněných vodních ploch s nákladovou kapacitou 10 tun nebo přepravy stovky cestujících. Jeho integrace do zavedených meziostrovních dopravních služeb by mohla výrazně zlepšit regionální propojení a nabídnout významné rozšíření současných možností v oblasti, která je obtížně obsluhovatelná vzhledem k odlehlým ostrovům a velmi proměnlivým povětrnostním podmínkám.
V rámci studie byly provedeny průzkumy k posouzení kompatibility různých letištních lokalit s provozními požadavky letounu, zahrnující i povětrnostní podmínky, dráhu, nástupní a přistávací infrastrukturu. Podle zprávy by zavedení Airlanderu na severu Skotska v odvětví logistiky a nákladní dopravy mohlo poskytnout o 79 % větší kapacitu letecké nákladní dopravy oproti roku 2021.

Foto: Hybrid Air Vehicles

 
Publikováno: 22. 3. 2024 | Počet zobrazení: 107 článek mě zaujal 12
Zaujal Vás tento článek?
Ano