asseco Aimtec murr

Přenosné širokopásmové lasery

Nizozemská společnost SuperLight Photonics, specializující se na tzv. superkontinuální lasery, vyvinula revoluční přenosný širokopásmový laser SLP-1000, označovaný za první svého druhu na světě.

 

Přenosný širokopásmový laser s kompaktním a odolným designem o hmotnosti 900 g se skrývá v nenápadné krabičce o rozměrech 175 x 96 x 52 mm. Jeho vysoce kvalitní širokospektrální výstup má nabízet bezkonkurenční světelný zdroj pro širokou škálu průmyslových a biomedicínských zobrazovacích aplikací a pro dynamický svět spektroskopie.
Použitá technologie PAD (Patterned Alternating Dispersion) nabízí vysoce kvalitní, koherentní a stabilní spektrální výstup 450 nm @-3dB, 1500 nm @-20dB v pásmu NIR (Near Infrared) blízkém infračervenému záření při opakovací frekvenci 100 MHz s pulzy kratšími než 20 fs. Právě krátká doba trvání pulsu patří kromě kompaktních rozměrů k hlavním výhodám zařízení, mj. i díky vysoce účinnému generátoru superkontinua.
Spotřeba energie činí podle údajů výrobce max. 60 W (průměrná je udávána hodnotou 12 W), výstupní výkon je 25 % základního laseru až po maximálně 1 W na vstupu. SLP-1000 využívá seed laser (používá se pro generování základního světla do zesilovače) firmy Menlo Systems, přičemž rychlost opakování je stejná jako u základového laseru.
V oblasti miniaturních laserových zařízení stojí za pozornost také ultrakompaktní mikročipový 1535 nm seed laser finské firmy Picophotoniocs pro měření vzdálenosti.
Miniaturní laser S1535 – LP56 o rozměrech 30 x 30 x 5 mm s vnitřní fotodiodou s nanosekundovou dobou trvání pulzu a kHz opakovací frekvencí operuje na vlnové délce 1535 nm (±0,5 nm) a ve spektrální šíři <0,15 nm. Z výroby nastavená doba trvání pulsu je v rámci hodnot od 1 do 10 ns, (laditelná), opakovací frekvence pak 1–50 kHz. Energie pulzu je udávána hodnotami 1–12 µJ, špičkový výkon 8 kW při 1 kHz.
Tento ultrarychlý, pro oči bezpečný laser, by měl podle výrobce najít uplatnění např. v oblasti armádních aplikací a aerospace segmentu.

Jan Tax
Foto: SuperLight Photonics, Picophotoniocs

 
Publikováno: 26. 4. 2024 | Počet zobrazení: 46 článek mě zaujal 7
Zaujal Vás tento článek?
Ano