asseco Aimtec murr

ELGD – nebývalá variabilita mechaniky

Domníváte-li se, že pokrok může nastat jen v široce proklamovaných oborech, jako je elektronika, software, digitalizace apod., pak budete asi překvapeni. Značné změny jsou i v tradičních „mechanických“ oborech.

 

Pokrok v obrábění vede v souběhu se zdražováním lidské práce k efektům, které popírají historické pravdy – „je levnější obrábět, nebo montovat z několika dílů?“. Tváření a lisování je plné překvapivých novinek – možná už jste si například všimli, že nápoje bývají v ocelových (!) plechovkách.
Nepřetržitý vývoj elektrických pohonů má svoje etapy. Firma Festo nyní přichází s jednou z nich. Nové přímočaré pohony ELGD (obr. 1) úročí vše, co se v bohaté historii elektrických pohonů Festo osvědčilo. Jsou výsledkem vzájemné souhry mnoha inovací, které nakonec znamenají jednodušší výrobu, lepší mechanické vlastnosti, delší životnost atd.

Nové přímočaré pohony
Mechanické parametry jsou opět viditelně lepší, podařilo se vyvinout strukturu hliníkového profilu, která souzní s integrovanými ocelovými tyčemi vedení. V praxi to znamená, že pohon se správně chová ve velkém rozsahu teplot nehledě na rozdílnou roztažnost obou materiálů.
Nová generace vedení je výsledkem dlouhodobého know-how v oblasti pohonů všeho druhu. Původem je zcela v režii společnosti, všechny části včetně ložisek jsou výsledkem vlastního vývoje, také proto je zaručena trvalá dostupnost pohonů. Vedení se nemusí obrábět, přesto díky objevným technologiím dosahuje špičkové přesnosti stejně jako dosavadní kolejnice. Snadno lze dodat i pohony se zdvihem až do 8,5 m. Oběžná kuličková ložiska lze velmi přesně vymezit včetně předpjetí. Velká nosnost je podtržena robustností, rozteč ložisek je téměř přes celou šířku profilu (nejširší v historii). Tuhostí se proto ELGD nic dosavadního nevyrovná, hodí se například pro letmé uspořádání několika pohonů při manipulaci a šetří tak místo, čas a snižuje hmotnost celku (obr. 2).
V profilu je mnoho místa nejen pro vřeteno s maticí, ale také pro velmi široké, a tedy výkonné řemeny (obr. 3). Pohybové šrouby i matice jsou opět vlastní výroby, na to už jsme ale u společnosti Festo zvyklí. Vybírat tak můžete z mnoha variant s nejrůznějšími schopnostmi.
Hlavní praktickou předností ELGD je variabilita a možnost konfigurace podle přání. Pohony vždy vyhoví dané situaci – technicky i ekonomicky. Využití najdou jak v jednoduchých úsporných aplikacích, tak i v oblastech, kde je nutná špičková technika. Můžete si také vybrat řadu s nízkým nebo vysokým profilem, podle požadavků na zatížení a dostupný prostor.
Dnes jsou už samozřejmostí verze do čistého prostředí, pro výrobu baterií a další obory, často se pro ochranu pohonu nebo jeho okolí využívá možnosti přetlaku uvnitř profilu či naopak odsávání. Pohony jsou součástí stavebnice manipulační a montážní techniky, snadno tak během chvilky zkonstruujete (online) vlastní manipulátor se vším potřebným a nebudete se muset zabývat žádnými spojovacími díly či příslušenstvím.
Mezi nové technologie v řízení motorů, které vedou k menším rozměrům a zejména vyšší energetické účinnosti, patří například silové prvky na bázi karbidu křemíku (SiC), řízení motorů „Field Oriented Control“ FOC, také „vektorové řízení“, sdílení energie mezi ovladači apod.

Proč byste se měli o pohony ELGD zajímat?
Protože si ušetříte spoustu práce a času. Jsou totiž snadno a rychle dostupné, za dobré ceny a vykazují nebývale vysoké parametry. Úspora času je značná, neboť integrace motorů a jejich pokrokových ovladačů je otázkou chvilky. Pomůžou vám intuitivní softwarové nástroje pro ekonomický návrh a výpočet vhodných pohonů nebo celých manipulátorů Electric Motion Sizing (www.festo.cz/ems), které přímo generují konfigurační soubory s parametry pro ovladače motorů. Pokud plánujete použít elektrické pohony, neváhejte využít firemní podpory, jde to mnohem snáze než v minulosti.

www.festo.cz
Foto: Festo

 
Publikováno: 26. 4. 2024 | Počet zobrazení: 56 článek mě zaujal 8
Zaujal Vás tento článek?
Ano