asseco Aimtec murr

Předcházení poruchám zvyšuje ekonomičnost a ekologii provozu

Japonského výrobce Kleentek, jehož zařízení umožňuje předcházet  poruchovosti strojů a zařízení, zastupuje v Čechách i na Slovensku stejnojmenná rodinná firma už více než tři dekády. Jejich nejnovější systém na čištění olejů Kleentek TP byl vyvíjen dle požadavků Průmyslu 4.0.

 

Bezodpadové hospodářství, tzv. cirkulární ekonomika, je trend, který posouvá firmy i podnikové výroby k větší udržitelnosti. A právě inovativní zařízení Kleentek TP, jež rozšířilo možnosti předchozích řad SP a LP, umožňuje větší flexibilitu v jeho používání. Umožňuje poskytovat širší škálu využití v různých aplikacích a také, je-li vybaven příslušným senzorem, dálkový přenos dat pro analýzy v reálném čase.
Pomocí tohoto zařízení je firma schopna nejen ovlivnit budoucí stav stroje, ale i bezprostředně reagovat na jakékoliv anomálie, které okamžitě zaznamenají citlivé senzory.
„Naše senzory lze implementovat přímo do stroje a pomocí nich tak sbírat nebo i sdílet informace o stavu, jako je teplota, vlhkost či další ukazatele a parametry. Data, z kterých lze vyčíst každou abnormalitu, např. vodu či zvýšenou vlhkost v oleji, mohou být sbírána buď u zákazníka, nebo zasílána online přímo k nám do firmy Kleentek, vysvětluje Ludmila Chvalinová, jednatelka firmy Kleentek.
Běžné metody takovou situaci vyhodnotí až v řádu týdnů nebo měsíců, což mezitím může vést k poruše stroje nebo jeho klíčových komponent a následně k nežádoucí odstávce. A právě tomu lze zabránit systémem Kleentek opět s použitím senzorů, který díky jejich citlivosti zjistí, v který den, hodinu nebo minutu se problém objevil.
Prevence je totiž nejjednodušší a nejlevnější metoda. Citlivé senzory, instalované na Kleenteku nebo zařízení prozradí problém okamžitě a zákazníkovi putuje vzápětí příslušná informace, aby mohl bezprostředně zjednat nápravu, takže problém dál neexpanduje.

Strategie nulových poruch
Současný trend nepřetržité výroby směřuje k tomu, aby firmy využívaly stroje i technologie na maximum a nezastavovaly provoz, aby vyráběly pokud možno nepřetržitě a tím pádem nejrentabilněji. Každý prostoj, každá odstávka přináší firmě velké finanční ztráty.
„Při naší návštěvě Japonska v jednom z výrobních závodů automobilky Toyota řekl šéf údržby, že jim Kleentek pomohl vyřešit chronické problémy s výrobními technologiemi, jako bylo zpomalování cyklů, přehřívání v letních měsících nebo stick-slip efekt. Protože docházelo k častým výměnám čerpadel, střídaly se tam různé firmy, které nabízely filtraci olejů i péče o ně nebo stálé servisování strojů apod. Ale úspěch Toyota zaznamenala, až pojala problematiku komplexně a na doporučení nasadila zařízení Kleentek. Díky tomu se podařilo zvrátit četnost závad na hodnotu zhruba 3 % v poměrně krátkém čase. Poté se obě firmy snažily dosáhnout nulových závad a vyhlásily strategii nulových poruch. Tu se nyní snažíme prosazovat i tady u nás v ČR," řekla Ludmila Chvalinová.
A jak doplňuje Jana Chvalinová: „V posledních letech přibývá případů, kdy firmy orientované na vlastní výrobu, se spoléhají výhradně na najaté odborníky. Také vzrůstá počet firem, které mají zájem o komplexní tribologickou službu, tzn. analýzy, kontroly stavu strojů i technologií, protože analýzou se lze o vnitřním stavu stroje i zařízení dozvědět vše. Například, pokud jde o opotřebení, které komponenty jsou namáhané nebo v kritickém stavu vyžadujícím pozornost apod. Současně používané analýzy jsou velmi citlivé a lze z nich s velkou přesností určit uzly či komponenty, kde začne nebo začíná docházet k negativním projevům.“

Společné řešení problémů
O své dlouhodobé zkušenosti se firma se svými zákazníky dělí na pravidelných seminářích, kde se probírají nejrůznější aplikace a poznatky z provozu instalovaných zařízení. Samozřejmostí je prezentace novinek a trendů v oboru, ale především se vychází ze zaměření zákazníků, kteří přicházejí na semináře s nejrůznějšími problémy a požadavky, aby jim specialisté pomohli najít vhodná řešení. Unikátnost těchto seminářů je i v tom, že se zde setkávají lidé z konkurenčních firem, což činí tyto akce velmi populární. Letošní odborný seminář je naplánován na dny 12. a 13. června tradičně v hotelu Všetice.
„Na seminářích jsme schopni podchytit celé průmyslové spektrum, protože jsme všude tam, kde se používá olej. Tato setkání zároveň obohacují i nás o další cenné zkušenosti z praxe, které jsou jinak nedosažitelné,“ konstatuje Ludmila Chvalinová.
Kromě seminářů připravuje Kleentek také různá školení, kde se předkládají informace typu, třeba že když dochází k určitému jevu, má to pravděpodobné příčiny v konkrétních faktorech.
„Rozsah školení může být v řádu hodin, nebo i týdnů, záleží na požadavcích, a liší se od instalace k instalaci. Každý zákazník dostane informace, které dostat může. My jim sdělíme veškeré své znalosti, a je pouze na nich, jak s nimi naloží,“ doplňuje další člen týmu Kateřina Pružinová.
Některé společnosti mají vysoce kvalitní týmy údržby a jejich technické podpory na vysoké úrovni, některé si naopak kvůli charakteru výroby raději najmou specializované odborné firmy, které jim garantují přístup k požadovaným informacím.

Stávající zařízení lze upgradovat
Všechna zařízení Kleentek, která jsou v Česku v provozu, fungují ke spokojenosti uživatelů včetně nejnovější verze TP. U starších provedení lze systém doplnit o nové senzory a technologie. Sledovací měřicí jednotky jsou k dispozici i jako samostatná zařízení, které je možno na již provozovaná zařízení doplnit, a tím zpřístupnit nové možnosti i stávajícím zákazníkům.
V praxi to funguje tak, že firma nabízí každému klientovi individuální řešení instalace zařízení, reflektujícího konkrétní potřeby aplikace daného provozu. Pro každou firmu je vhodný jiný přístroj v jiné konfiguraci. Tam, kam je přístroj dodán, se zavádí rozborování, analýzy, systém péče o oleje, získávání a využití maxima informací o tom, co se se stroji děje.
„Snažíme se podchytit primární problémy, které zákazníky trápí a na jejich řešení najít konkrétní způsob. Navíc prodejem a instalací přístroje naše práce nekončí, ale začíná a přechází v hlubší spolupráci,“ popisuje systém charakterizovaný strategií nulových poruch Ludmila Chvalinová.
Zákazník se také vyhne rizikům, jaké představuje v krajním případě investičně nepoměrně náročnější oprava či výměna poškozeného nebo zničeného strojního zařízení. I na takovéto případy firma Kleentek už v průběhu svého působení na českém trhu narazila. A snaha dosáhnout úspory pořízením levnějšího, ale méně kvalitního oleje, sice krátký čas vypadala jako opatření, kterým se podařilo dosáhnout kýžené redukce nákladů, ale ve finále se „šetrnému“ podniku krutě vymstila v podobě mnohamilionové ztráty v důsledku poškozeného strojního vybavení a nucené odstávky. To s sebou nese i neplánovanou investici do nutného pořízení nového stroje. Což je samozřejmě extrém, ale bohužel, jak praxe ukazuje, nikoli nereálný případ.

V nabídce je i full servis
„Stále více firem přichází na to, že je výhodnější, a často i výrazně levnější, využít služeb specialistů než zaměstnávat vlastní údržbu. V současnosti, jak řekla Katka Chvalinová, je to více než polovina našich zákazníků.“
Kleentek nabízí rovněž full servis, který je v poslední době od klientů vyžadován. Proto je firma vybavena nejmodernějšími technologiemi, aby dokázala pokrýt všechny požadavky a potřeby zájemců od pořízení a instalaci zařízení pro firmy, které si chtějí zajišťovat provoz čisticích zařízení vlastními silami, přes jejich pronájem i komplexní služby včetně monitoringu a analýz.
Mezi uživatele Kleenteku může patřit každá firma, jejíž zařízení pro svůj provoz vyžaduje použití oleje, napříč průmyslovými odvětvími.
Co zpočátku vypadá jako relativně nákladná investice, je ve skutečnosti ono příslovečné „první zdání klame“. Pro zákazníka tím de facto končí nutnost pravidelných nákladných výměn olejových náplní, jež v součtu za několikaletý provoz výrazně převyšují náklady na pořízení systému pro jeho efektivního čištění. Kromě zajištění bezporuchového chodu strojů má systém navíc i významný ekologický přínos.
Doaditivovávané olejové náplně se stávají trvalou součástí strojů a nevzniká tak průmyslový odpad, jehož nákladná likvidace navíc podléhá přísným předpisům. Namísto vypouštění a obměny stovek a tisíců litrů oleje je ze zásobníků olejové náplně odebírána jen nepatrná část v podobě několika litrů. Tak místo tun odpadů vzniká pouze pár kg v podobě kontaminovaného spotřebního materiálu.

Josef Vališka
Foto: Kleentek

 
Publikováno: 26. 4. 2024 | Počet zobrazení: 71 článek mě zaujal 10
Zaujal Vás tento článek?
Ano