asseco Aimtec murr

Chvalis: Nabídka komplexních služeb

V Čechách patří rodinná firma Chvalis mezi nejvýznamnější integrátory s ucelenými službami v oblasti hydrauliky, pneumatiky, mazání, filtrace olejů a tribodiagnostiky. Provádí také odborná školení na údržbu těchto systémů.

 

Měli jsme možnost položit několik otázek Milanu Chvalinovi, jednateli firmy Chvalis, která působí od svého založení v roce 1990 na trhu již 34 let.  

Co všechno jste museli zvládnout, abyste se stali významným partnerem v oblasti vývoje a výroby hydraulických systémů „na klíč" pro mobilní aplikace?
Pro upřesnění, jedná se sice o systémy „na klíč“, ale pro mobilní aplikace v pomocných a trakčních pohonech kolejových vozidel českých výrobců. Komplexní řešení Chvalis provádí na základě zadání výrobců včetně montáže a uvedení do provozu. Ale než se tak stalo, museli jsme získat řadu certifikátů. Dnes jsme držiteli certifikátů dodavatelů Českých drah a Správy železnic včetně certifikací ISO.
Na vývoj a konstrukci hydraulických systémů pro potřeby všeobecného průmyslu a strojírenství se zaměřujeme již od roku 1997. Naší specialitou jsou technická řešení a dodávky hydrauliky pro železniční vozidla, přitom nejde pouze o nové hydraulické systémy, ale i o modernizaci a rekonstrukci starších kolejových vozidel.

Relativně nedávno jste nabízeli klientům tzv. stavebnicové miniagregáty. Změnilo se od té doby něco?
Stavebnicové miniagregáty jsme vyvinuli jako kompaktní stavebnicovou koncepci hydraulických zařízení. Tyto jednotky jsou koncipovány univerzálně tak, aby je bylo možno uložit horizontálně i vertikálně. Určeny jsou pro vestavbu do malých jednoúčelových strojů nebo pohonů robotizovaných pracovišť.
Základ miniagregátu tvoří ventilový blok s variabilním multifunkčním a modulárním uspořádáním s využitím tzv. Cartridge. To jsou integrovatelné tlakové a cestné ventily s elektrickým, hydraulickým nebo manuálním řízením pro všechny standardní aplikace hydraulických obvodů s řízením dvojčinných i jednočinných přímočarých nebo rotačních hydromotorů. A to včetně typických funkcí pro napájení a řízení robotizovaných pracovišť s upínacím režimem obrobků.
Tyto jednotky disponují malým objemem nádrže (od 5 do 16 l) a průtokem od 0,8 do 9 l/min. Jsou ve dvou tlakových řadách v rozsazích 0–280 a 0–350 bar a příkonem přírubového elektromotoru v rozsahu 0,25–5,5 kW (400 V a 3 fáze nebo 230 V a 1 fáze).

Máte něco nového v oblasti pohonů pro robotizovaná pracoviště a automatizaci?
Ano, naše stávající řady stavebnicových hydraulických agregátů Chvalis 30-800 L a miniagregátů Chvalis 3-16 L umíme nově vybavit energeticky úspornými systémy pohonu elektrických motorů s využitím tzv. chytrých SMART HPU systémů s frekvenčními měniči a softwarovými moduly pro programování zákaznických úloh přesného řízení rychlosti a polohy přímočarých i rotačních hydromotorů při vysokých výkonech.
Pro aplikace s nižším požadavkem krouticích momentů a sil nebo pro aplikace absolutně čistých procesů úspěšně nasazujeme elektromechanické pohony, které se vyznačují precizním řízením rychlosti i polohy a jednoduchou instalací v konstrukčním řešení technologie stroje.

Oceňují vaši zákazníci plnohodnotný servis, který jim poskytujete?
Podle našeho průzkumu si zákazníci velmi pochvalují naši nonstop službu servisních specialistů na zavolání. Na telefonním čísle +420 737 222 233 je službu konající operátor schopen okamžitě pomoci radou, pokud ale rada nestačí, vysílá servisní vozidlo z nejbližší pobočky. Těch máme nově celkem osm. Jejich rozmístění je v souladu s naším plánem pokrývat vhodně celé území republiky tak, aby bylo zařízení klienta co nejrychleji zprovozněno. Výjezdní technik má proto k dispozici přístroje pro měření průtoku, tlaku i teploty oleje. Navíc je schopen na místě zalisovat novou hydraulickou hadici, přečerpat nebo vyčistit olejovou náplň apod.
Pokud by na místě technik opravu provést nemohl, nabízíme okamžité zapůjčení náhradního agregátu nebo ventilového bloku s potřebnými parametry, aby klient mohl co nejrychleji obnovit provoz svého zařízení do doby, než poskytneme 100% řešení opravy.
Zákazníci také oceňují naše široké skladové zásoby sortimentu, který je dostupný pro technika na výjezdu v režimu 24 hodin denně po celý rok a rovněž naše zaměření na značku Parker Hannifin, jež patří mezi největší světové výrobce hydraulických a pneumatických komponent. Pro tyto výrobky nejenže poskytujeme servis, ale aplikujeme je i do svých výrobků, které implementujeme do požadovaných aplikací zákazníků.

Z kterých oblastí jsou vaši klienti?
Jak to říci jednoduše. Máme velmi rozsáhlou a různorodou klientelu zejména z automobilového a železničního průmyslu, ale také z papírenského, dřevozpracujícího, energetického, stavebního i chemického, a to nejen v Česku, ale i na Slovensku. Naší silnou stránkou je také oblast tzv. Vodních cest, kde řešíme kompletní hydrauliku pro zdymadla a vodní díla.

Jaká je vaše největší zbraň vůči konkurenci?
Naší zbraní je komplexnost poskytovaných služeb a dodávek včetně materiálů. A pak vzpomínaný režim 24hodinových služeb, kde slouží flotila 25 servisních vozidel pro plánované opravy i havarijní servis.
Servis je navíc podpořen rozsáhlým skladem náhradních dílů, které zahrnují přes 4500 položek dostupných po celý rok z každé pobočky. Jednak ze sídelního skladu v Hošťce, pak z poboček v Liberci, Rokycanech, Sušici, Českých Budějovicích, Prostějově, Jihlavě a nově ve východních Čechách (On Site) na Královéhradecku.
Navíc disponujeme rozsáhlým výrobním a logistickým zázemím s moderními zkušebními stendy hydraulických válců, hydromotorů i čerpadel včetně zkušebny hydraulických hadic. K dispozici je také CNC obrobna, certifikovaná svařovna, 3D konstruování s programováním a také tribodiagnostická laboratoř. Naší chloubou je i certifikované školicí středisko včetně ubytovacího zázemí.

Můžete přiblížit vzdělávání ve vašem školicím středisku?
Vzdělávání i zvyšování kvalifikace zabezpečujeme pracovníkům údržby našich zákazníků ve školicím středisku Hošťce. Zde jim nabízíme standardní kurzy, nebo provádíme i specializovaná školení v jejich mateřské firmě.
Naše školicí středisko, které patří do celosvětové sítě vzdělávacích center firmy Parker Hannifin, provádí kurzy, jež jsou součástí globálního systému vzdělávání Parker. Působí i v oblasti vzdělání žáků i studentů odborných škol, především v Ústeckém kraji. Program školení je pro tyto studenty někdy zcela novým oborem, a pokud je zaujme a chtěli by v oboru pokračovat, je pro nás velké zadostiučinění.

www.chvalis.cz
Foto: Schutterstock, Chvalis

 
Publikováno: 26. 4. 2024 | Počet zobrazení: 43 článek mě zaujal 6
Zaujal Vás tento článek?
Ano