asseco Aimtec murr

Řešení Bonfiglioli pro průmyslovou automatizaci

Na veletrh SPS 2023 v Norimberku představila společnost Bonfiglioli nové produkty pro oblast průmyslové automatizace, zahrnující mechatronická řešení speciálně navržená pro balení, intralogistiku, robotiku i aplikace IoT.

 

Firma prezentovala mj. automatizaci s vlastními řešeními pro mobilní kolaborativní robotiku a technologie pro kartézské, delta a kloubové roboty – např. na zakázku navržený systém přesné planetové převodovky a servomotoru vyvinutého pro ABB.
V oblasti mobilních robotických aplikací se zaměřila na BlueRoll: platformu převodových motorů namontovaných na kolech pro AGV a AMR. Ty se vyznačují ultrakompaktním a energeticky účinným designem pro dlouhý provozní cyklus. Modulární systém pohonu je k dispozici ve třech konfiguracích (Basic, Advanced a Compact) s přizpůsobitelným zatížením jedné převodovky v rozsahu od 360 do 1020 kg a maximální rychlostí 2 m/s.

Řešení na klíč
Bonfiglioli nyní vyvíjí integrovaná řešení s cílem poskytnout zákazníkům kompletní balíček pohybu AGV, včetně systémů řízení pohonu a převodovky. Tento přístup umožňuje dodávat řešení na klíč, která jsou již připravená k montáži, čímž se minimalizuje potřeba nákupu rozhraní od výrobců AGV/AMR.
Také rozšiřuje své portfolio zaměřením na zvýšení kapacity užitečného zatížení, které vyhovuje přísným specifikacím robotického sektoru. Schopnost nabízet ucelenou diverzifikovanou řadu produktů od standardních přesných převodů a převodovek až po speciálně navržené motory pro pohyby os a zcela přizpůsobené motory, stejně jako integrovaná řešení pro řízení pohonů AGV/AMR, řadí Bonfiglioli mezi přední hráče v této oblasti.

Vysoce přesné pohony
Pro procesy balení Flow Pack, které vyžadují automatické stroje schopné držet krok s vysokými výrobními rychlostmi, nabízí Bonfiglioli škálu kompaktních, modulárních, dynamických, vysoce přesných pohonů a řízení pro horizontální i vertikální tvarovací, plnicí a uzavírací stroje. Komplet představený na SPS obsahuje řadovou vysoce přesnou planetovou převodovku TQ kombinovanou se synchronním servomotorem s permanentními magnety BMD a všestranným inteligentním invertorem AxiaVert.
Bonfiglioli na SPS představil také dvě intralogistická řešení. Jde o systém pro manipulaci s balíkovými a letištními zavazadly, který se skládá z kompaktní pravoúhlé převodovky řady A, dostupné v širokém rozsahu jmenovitých točivých momentů, synchronního reluktančního motoru BSR s certifikací IE4 a decentralizovaného invertoru DGM MPM s bezsenzorovým vektorovým provozem pro optimální dynamické řízení.
Druhé řešení, které je navržené pro použití s válečkovými dopravníky, kombinuje spirálovou řadovou převodovku s hladkým povrchem EVOX CP (lze ji díky kompatibilitě s tržními standardy namontovat na jakýkoli stroj), asynchronní nízkonapěťový e-motor MXN (IE3) a bezsenzorový invertor DGM MPM.

Josef Vališka
Foto: Bonfiglioli

 
Publikováno: 26. 4. 2024 | Počet zobrazení: 42 článek mě zaujal 5
Zaujal Vás tento článek?
Ano