asseco Aimtec murr

Portescap pokračuje v miniaturizaci pohonů

Švýcaři se svou letitou tradicí a renomé v hodinářském průmyslu jsou uznávaní specialisté na miniaturizaci. Není tedy překvapivé, že se tamní firmy prosazují i v automatizaci využívající tyto malé přesné komponenty.

 

Nabídku firmy Portescap Motor nově rozšířil miniaturní stejnosměrný bezdrážkový motor 08ECP20 charakterizovaný výrobcem jako atraktivní řešení ovládacích systémů. Má být ideální pro inženýry, kteří chtějí zmenšit zařízení a aplikace bez kompromisů ve výkonu nebo spolehlivosti.
Bezkartáčový motor 08ECP20 má v portfoliu firmy nejmenší konstrukci. Toto 8mm zařízení obsahuje patentované vinutí Ultra EC firmy Portescap a optimalizovanou sestavu ložisek, což je konstrukční řešení umožňující bezkomutátorovému motoru dosahovat rychlosti až 60 000 ot./min. Nižší výkonové ztráty výkonu vedou k vyšší účinnosti, zatímco absence ozubeného provedení k dosažení točivého momentu má za následek hladké a plynulejší otáčení.
Jak poukazuje výrobce, kombinace kompaktního designu, vysokorychlostních parametrů, efektivity a maximálního poměru cena/výkon činí z miniaturního motoru 08ECP20 ideální řešení pro výrobce ručních zařízení v různých průmyslových odvětvích. Mezi konkrétními příklady se miniaturní pohony nacházejí nejvíce v sektoru letectví a obrany, přenosných lékařských čerpadlech, bionických a exoskeletových systémech a opticko/laserových systémů.
Další novinka firmy Portescap se týká segmentu plochých motorů. Jedná se o v únoru představený bezkomutátorový stejnosměrný plochý štěrbinový motor 60ECF. Tento 60mm BLDC motor se vyznačuje délkou 38,2 mm a vnější štěrbinovou konfigurací rotoru s otevřenou konstrukcí těla, což mu umožňuje vylepšené řízení tepla v kompaktním balení.
Motor 60ECF poskytuje točivý moment až 298 mikro newtonmetrů (mNm) a lze jej kombinovat s převodovkami Portescap R22HT, R26HT, R32, R32HT a R40 pro zajištění extrémně vysokého výstupního točivého momentu a snížení rychlosti. Je k dispozici jak v senzorové, tak v bezsenzorové variantě, přičemž první z nich využívá pro snadné ovládání polohy Hallovy senzory.
Tento plochý motor s drážkou se podle výrobce ideálně hodí pro aplikace, kde je požadována vysoká hustotu výkonu a hladký výstupní točivý moment, včetně aplikací v robotice či průmyslové automatizaci, jako jsou např. elektrická chapadla a exoskeletony, drony typu eVTOL či chirurgické roboty.

Petr Sedlický
Foto: Portecsap

 
Publikováno: 26. 4. 2024 | Počet zobrazení: 41 článek mě zaujal 5
Zaujal Vás tento článek?
Ano