asseco Aimtec murr

Počítač do opravdu drsných podmínek

Nedílnou součástí automatizačních systémů jsou i řídicí a zobrazovací jednotky, které musí spolehlivě fungovat i v průmyslových provozech. Kalifornská firma Premio vytvořila omyvatelný dotykový počítač pro použití v náročných prostředích.

 

Průmyslové panelové PC a dotykové monitory Premio jsou určeny pro nejnáročnější vestavěná nasazení vyžadující kritickou spolehlivost od zemědělství, laboratoře až po různá průmyslová odvětví s vysokými nároky na odolnost, bezpečnost a hygienu.
A právě pro použití v těchto prostředích je určena nová řada omyvatelných počítačů Premio SIO s krytím IP66/69K. Jde o PC all-in-one, který s dotykovou obrazovkou poskytuje výjimečné možnosti pro řízení i kontrolu automatizovaných provozů a je vhodný i pro hygienická prostředí. Zjednodušuje integraci a zároveň umožňuje intuitivní HMI pro automatizaci procesů.

Výkonný, přitom energeticky nenáročný
Robustní výkonné embedded SoC s nízkoenergetickým provozem umožňuje podle výrobce agilní I/O konektivitu a zabezpečení zařízení při nízké spotřebě, což je ideální pro in-line HMI a průmyslové panely PC. Nabízí rozšířené výpočetní, grafické i mediální možnosti pro průmyslové aplikace internetu věcí (IoT).
Systém je osazen procesorem Intel Celeron J1900 nebo čtyřjádrovým čipem Intel 8. generace Mobile-U i5 8365UE, paměťovým modulem 204pinové DDR3L SO-DIMM do kapacity max. 8 GB nebo 260pinovým modulem DDR4 2400 MHz SO-DIMM až do kapacity 32 GB. Ve výbavě je rozhraní mSATA, dvojice konektorů M12 LAN, čtyři USB 2.0 a dva M12 COM a Mini PCIe v plné velikosti pro další rozšíření. Napájení podporuje přímý vstup AC (110 V až 240 V AC).
Řada SIO je chráněna utěsněným krytem z nerezové oceli SU316 (typ 316) a krytím IP66/69K. Je ideální pro řešení Průmyslu 4.0 v oblasti zpracování potravin i nápojů, farmaceutické výroby a čistých prostor. Nízkoprofilové řešení z nerezové oceli zajišťuje vysokou odolnost a spolehlivost, strukturální trvanlivost i odolnost proti korozi. Zařízení odolává jinak destruktivním účinkům mnoha agresivních látek. Nevadí mu ani extrémní teplo a chlad, takže má opravdu rozsáhlý teplotní práh svého použití. K jeho významným výhodám patří i hygienická jednoduchost: řešení je nenáročné na údržbu, nenasákavé a vydrží intenzivní čištění.

Odolný a spolehlivý displej
K významným benefitům novinky patří i použitá technologie optického lepení pro maximální čitelnost a dlouhodobou spolehlivost displeje, která řeší obvyklou zranitelnou vzduchovou mezeru mezi dotykovým a LCD panelem výplní z odolné pryskyřice. Průmyslové panely s optickou vazbou poskytují lepší odolnost, jasnější obraz, zvýšenou přesnost i čitelnost a odezvu na dotek, a co je nejdůležitější: zabraňují kondenzaci vody ve vlhkém prostředí.
Robustní nerezový automatický ventil udržuje SIO v bezpečí tím, že reguluje a vyrovnává vnitřní tlak, který může být ovlivněn vnějšími faktory prostředí. Chrání PC před poškozením v důsledku kolísání teploty a zabraňuje nežádoucí kondenzaci. Funguje také jako bezpečnostní opatření, které zabraňuje poruchám při náhlém zvýšení tlaku a zajišťuje celkovou spolehlivost a bezpečnost počítače v náročných aplikacích.

Mezi klíčové vlastnosti automatizační řady SIO patří zejména:

- Mainstreamová řada velikostí obrazovky 15–23,8 palců.
- Nerezový pevný kryt s flexibilní možnosti montáže: Panel, VESA nebo Yoke.
- Odolnost proti pronikání vody a prachu.
- Neproniknutelné, uzamykatelné I/O konektory M12.
- Ochranné sklo tvrdosti 7H odolné vůči poškození.
- Optické lepení pro práci ve vlhkých oblastech.
- Výkonné pasivní chlazení a design bez ventilátoru.
- Široký rozsah provozních teplot od -20 až po 55 °C.
- Odolnost proti otřesům a vibracím.

Řada SIO sjednocuje pokročilé výpočetní schopnosti, rozšiřitelnost I/O a interaktivní displej pro dynamická průmyslová nasazení. Robustní provedení je navržené bez ventilátoru a zajišťuje, že pevně utěsněné zařízení bezpečně vydrží vysoké teploty, nárazy, kontakt se žíravinami i intenzivní mytí.

Josef Vališka
Foto: Premio



Co je OCR nebo optické lepení?
Technologie OCR (Optically Clear Resin) je známá také jako Wet Bonding neboli mokrá vazba, což je forma optického lepení, kdy je na povrch displeje jemně nanesena čirá pryskyřice (optické lepidlo), a na ni další optické prvky, jako jsou skleněné kryty nebo dotykové obrazovky.
Po vytvrzení, kdy se pryskyřice přemění v pevné skupenství, je výsledkem bezproblémová integrace samostatných optických komponent a vytvoření displeje s bezkonkurenční vizuální kvalitou a fyzickou odolností.

 
Publikováno: 26. 4. 2024 | Počet zobrazení: 53 článek mě zaujal 8
Zaujal Vás tento článek?
Ano