asseco Aimtec murr

Teleskopické lineární aktuátory

Nová teleskopická řada lineárních pohonů TLS firmy Rollon, specialisty na lineární pohybové systémy pro různé typy automatizace, dokáže ušetřit až 50 % instalačního prostoru.

 

Teleskopická konstrukce nové řady lineárních pohonů TLS umožňuje dlouhé zdvihy s minimální uzavřenou délkou. Novinka je navržena tak, aby maximalizovala produktivitu pro aplikace, kde je omezený prostor, proto je vybavena systémem synchronizovaného pohonu, který vyžaduje pouze jeden motor k dosažení pohybu.
Použití cenově výhodných extrudovaných hliníkových profilů v kombinaci s vysoce tuhými recirkulačními kuličkovými ložisky a pohony hřebenem a pastorkem dosahuje optimálního výkonu s vysokou hospodárností. K synchronizaci jednotlivých stupňů jsou použity otěruvzdorné polyuretanové ozubené řemeny. Kompaktní provedení je velmi prostorově úsporné a umožňuje efektivní využití prostoru.
Tyto aktuátory jsou navíc vybaveny vestavěným automatickým mazacím systémem, který zajišťuje prodlouženou životnost při minimální údržbě. Jsou nabízeny ve čtyřech velikostech (100, 230, 280 a 360 mm) jako dvou a třístupňové systémy. Díky kombinaci ozubeného hřebene a pohonu řemenem s ozubením umožňují velké zdvihy až 3000 mm i v omezeném instalačním prostoru, čímž výrazně rozšiřují spektrum automatizace. Systém je schopen realizovat zatížení až 450 kg.
Řada TLS je vhodná jak pro vertikální instalaci s omezenou výškou stropu, tak pro horizontální instalaci, kde je omezený boční instalační prostor. Dostupné jsou i varianty s oboustranným zdvihem. Při vertikální instalaci dosahují systémy rychlosti až 6 m/s a zrychlení 12 m/s s opakovací přesností ±0,05 mm. Pokud je teleskopický systém lineárních os instalován horizontálně, jsou možné rychlosti opět 6 m/s, ale zrychlení až 20 m/s s přesností opakování ±0,03 mm.
Unikátní kombinace vysokého poměru zdvihu k uzavřené délce, synchronizovaného systému pohonu, jednoduché montáže a minimálních požadavků na údržbu u těchto aktuátorů TLS umožňuje konstruktérům snadno optimalizovat půdorys stroje nebo uspořádání podlahy pro širokou škálu průmyslových zařízení.

Jan Tax
Foto: Rollon

 
Publikováno: 26. 4. 2024 | Počet zobrazení: 69 článek mě zaujal 10
Zaujal Vás tento článek?
Ano