asseco Aimtec murr

Průmyslové nemovitosti mohou se zónovou regulací vytápění výrazně ušetřit

Nejistota na trhu s energiemi, ale i snaha o naplňování ESG strategie staví firmy před otázku, jak efektivně snižovat výdaje za topení, a přitom neomezit tepelný komfort uvnitř budov.

 

Klíčovým prvkem v této snaze se stávají moderní regulační systémy. Typickým představitelem inovačního řešení, které napomáhá k výraznému snižování nákladů na energie, je zónová regulace Wavin Sentio, se kterou lze výborných výsledků dosáhnout nejen v obytných, či kancelářských budovách, ale i v průmyslových objektech, kde je potřeba v jednotlivých zónách zajistit zcela jiné teplotní podmínky. Návratnost investice je přitom již během pouhých dvou topných sezón.
Současné vysoké náklady na vytápění představují problém. K částečnému snižování těchto nákladů může přispět řada dílčích kroků, obvykle je to však za cenu značných investic a mnohdy i zhoršení kvality prostředí. Například instalace solárních panelů, ke které přistupuje řada průmyslových objektů, přináší náročnější požadavky na statiku budovy a následně údržbu. Opatření v podobě zateplování fasád nebo instalace plastových oken pak zase mohou kromě vysokých nákladů přinášet i zdravotní rizika, včetně vyšší vlhkosti nebo koncentrace oxidu uhličitého v místnostech.
Moderní regulační systémy dokážou takovým problémům předcházet. A to nejen díky řízené ventilaci, kterou dnes některé z nich disponují. Ukazuje se, že investice do moderních regulačních systémů je nejen strategickým krokem k úspoře nákladů a zajištění tepelného komfortu uvnitř budov, ale i výrazný posun k finanční udržitelnosti větších či energeticky náročnějších komerčních objektů. V době, kdy se od firem očekává měřitelné naplňování stanovených cílů ESG, tak možnost jednoduše snižovat spotřebu představuje nezanedbatelný benefit.

Jak to funguje?
Srdcem zmiňovaného systému Wavin Sentio je centrální řídicí jednotka (CCU), která zapíná a reguluje topení i chlazení tak, aby byl v jednotlivých místnostech či zónách zajištěn co nejvyšší tepelný komfort při co nejnižší spotřebě energie. Potřebuje k tomu jen vstupní data o teplotách venku i vevnitř. Informace o venkovní teplotě jí předává venkovní teplotní čidlo, které musí být instalováno na severní straně budovy a mělo by být chráněné před slunečním svitem. Údaje o vnitřních teplotách zase získává s pomocí senzorů, které jsou rozmístěny v jednotlivých místnostech či zónách. Celkem dokáže pracovat s až 24 termostaty nebo senzory a ovládat až 16 termoelektrických pohonů pro až osm různých zón.
Kromě tepelného komfortu umožňuje Wavin Sentio ve verzi 14 uživatelům udržovat i optimální vlhkost a zdravé ovzduší. S inteligentním řízením vytápění, chlazení a větrání podle denních a týdenních plánů je každá zóna objektu vždy připravena k užívání.

Výhodou řešení je snadná montáž i ovládání
Výhodou zónové regulace topení Wavin Sentio je i její flexibilita a snadná montáž. Řešení umožňuje bezdrátovou instalaci, takže není potřeba provádět složité stavební úpravy, a lze je pořídit i v době, kdy je budova v plném provozu. To je přednost zejména u objektů, u nichž se teprve zvažuje možnost propojení regulace Wavin Sentio se stávajícími zdroji tepla.
Ovládání a nastavení Wavin Sentio jsou intuitivní jak pro uživatele, tak pro profesionály, topenáře nebo instalatéry. Možnosti ovládání zahrnují PC, mobilní telefon nebo dotykovou obrazovku. Rozsah nastavení je plně přizpůsobený potřebám investora, specifikacím topné soustavy a způsobu užívání objektu. Jednou z významných výhod systému je možnost tzv. vzdáleného přístupu. Díky němu mohou odborní technici zkontrolovat a nastavit Wavin Sentio bez nutnosti osobní přítomnosti, což výrazně snižuje provozní náklady.

Různé zdroje energie a rychlá návratnost
Zónovou regulaci od společnosti Wavin lze bez problémů integrovat s řadou různých zdrojů energie, včetně elektrického vytápění, s kondenzačními kotli, ale i plynovými saharami využívanými v průmyslových objektech, s tepelnými čerpadly či s rekuperačními jednotkami. Úspor lze dosáhnout i ve spojení s podlahovým vytápěním, zajišťujícím efektivní rozložení teploty v místnosti a nižší spotřebu energie.
Regulace topení Wavin Sentio přináší měřitelné výhody při využívání v rozsáhlejších průmyslových nemovitostech, ale i ve školách, nemocnicích, kancelářských budovách či hotelech. Úspěšně ji lze však využít i v případě menších bytů nebo obytných domů. Návratnost investice je přitom obvykle již během dvou topných sezón.

www.wavin.com
Foto: Wavin

 
Publikováno: 26. 4. 2024 | Počet zobrazení: 60 článek mě zaujal 8
Zaujal Vás tento článek?
Ano