asseco Aimtec murr

Nový studijní program VUT pomůže automobilkám

Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií VUT otevře letos na podzim nový studijní program, speciálně zaměřený na komplexní a detailní znalost elektroniky vozidel. Přihlášky je možné podávat do 31. března.

 

Nový obor Automotive Electronics and Electromobility je první svého druhu v ČR a univerzita tak reaguje na potřeby firem z automobilového průmyslu, jimž dlouhodobě chybí obsadit desítky pozic určených pro specialisty v dílčích oblastech automobilové elektroniky. Zájem těchto firem o kvalitní zaměstnance s vysokoškolským vzděláním neustále roste, neboť rozšiřují svá výzkumná a vývojová centra.
Absolventi díky této specializaci snadno najdou uplatnění v kterékoli firmě zabývající se automobilovou elektronikou na úrovni vývoje, výzkumu a po získání praxe také např. na úrovni řízení výroby, a to nejen v Česku. Program je totiž vyučován zcela v angličtině, která je navíc ve většině firem z automobilového průmyslu kvůli jejich nadnárodnímu charakteru vyžadována. Obor se díky tomu stává atraktivní i pro potenciální zájemce o studium ze zahraničí.
„Obdobné programy v Česku, ale i ve světě jsou vždy zaměřené pouze na vybraná témata elektroniky a často jsou alespoň částečně orientované na strojní inženýrství nebo i jiné oblasti. Náš nový obor naproti tomu postihuje elektroniku vozidel komplexně, obsahuje všechny její části, a zahrnuje i elektroniku souvisejících systémů, třeba nabíjecích stanic. Program je zaměřen i na mechanické části vozidel, které s elektronikou bezprostředně spolupracují,” vysvětluje garant programu profesor Aleš Prokeš z VUT.
Vztah se studenty budou moci firmy navázat už během studia, a to ve formě vedení diplomových prací, přednášek nebo v laboratorní výuce. Některé nabízejí i placené stáže, čímž se studentům mnohdy vykompenzuje školné, které u anglických studijních programů činí na VUT tisíc eur ročně. Firmy se také mohou spolehnout na vysokou specializaci absolventů v oblastech trendů, jako jsou autonomní řízení, digitalizace, kyberbezpečnost nebo rozvoj alternativních pohonů.
„Elektromobilita se rychle stává stěžejním tématem v automobilovém průmyslu a je důležité, aby naši studenti nezůstali pozadu. Chceme jim poskytnout nejen teoretické znalosti, ale i praktické dovednosti potřebné pro úspěšnou kariéru v tomto rychle se vyvíjejícím odvětví,” říká Aleš Prokeš.

Petr Přikryl
Foto: VUT

 
Publikováno: 26. 4. 2024 | Počet zobrazení: 68 článek mě zaujal 9
Zaujal Vás tento článek?
Ano