asseco Aimtec murr

Průmyslová elita míří do Hannoveru

Už za pár týdnů se otevřou brány hannoverského výstaviště, které bude od 22. až 26. dubna dějištěm průmyslového veletrhu Hannover Messe, nejvýznamnější evropské akce svého druhu s nejdelší tradicí v oboru.

 

Letos má tato prestižní přehlídka novinek a trendů v průmyslových technologiích podle organizátorů zvláště velký význam vzhledem k tomu, že se odehrává ve složité době. Evropa, kdysi výkladní skříň průmyslové výroby, čelí riziku své deindustrializace a zaostávání za světovou elitou a je pod silným tlakem agilní, zejména asijské konkurence.
Partnerskou zemí letošního ročníku Hannover Messe je Norsko. Země, která si díky mnohaletým zkušenostem v offshore průmyslu vybudovala přední pozici v oblasti udržitelných technologií a inovací, zejména v oblasti obnovitelné energie, elektromobility a zelené infrastruktury. Na veletrhu představí řadu společností, které nabízejí cenné odborné znalosti a inovativní řešení pro zelený přechod a nízkouhlíkovou budoucnost.
To plně zapadá do konceptu Hannover Messe 2024 vzhledem k tomu, že letošní ročník je zaměřen zejména na klíčová témata jako CO2 neutrální produkce, Energie pro průmysl, umělá inteligence a strojové učení, Průmysl 4.0/Manufacturing-X, Vodíkové technologie a palivové články. Celkově však veletrh tradičně pokrývá komplexní spektrum moderní průmyslové výroby v celé jeho šíři. Návštěvnici se tak mohou těšit na expozice zahrnující oblasti jako digitalizace, průmyslový internet a IoT, digitální platformy, cloud a edge computing a nezbytnou problematiku kyberbezpečnosti, která je pro rozvoj platforem jako průmyslový internet věcí (IIoT) a Operační technologie (OT) alfou a omegou. Dále pak na automatizační projekty a s nimi neodmyslitelně související senzorovou techniku, procesní automatizaci a automatizovanou logistiku.
Dalším z ústředních témat je energetika a úspory energie (včetně oblastí, jako jsou elektromobilita a s ní související infrastruktura), automatizace a robotika, nové materiály a inovativní řešení, lehké konstrukce. Nebudou chybět i expozice zaměřené na výzkum a vývoj a hi-tech, jako jsou např. kvantové technologie.
Letos je zatím potvrzena účast čtyř tisíc vystavovatelů, mezi kterými figurují globální technologičtí lídři, jako Bosch, Festo, Turck, Lapp, Rittal, Schunk a další, které doplňují renomované výzkumné organizace, např. Fraunhoferův ústav nebo KIT (Karlsruhe Institute of Technology) a také řada průmyslových start-upů.
V rámci veletrhu se tradičně koná i několik speciálních doprovodných akcí, které rozhodně stojí za pozornost. Například 22. dubna proběhne summit pro výzkum a inovace, na němž budou představitelé byznysu, vědy, ale i politiky a občanské společnosti, diskutovat na téma „Inovace v Evropě – katalyzátory, dovednosti a spolupráce na příkladu AI“. Na summit naváže networkingová akce Noc inovací jako platforma pro výměnu informací o vývoji a inovacích v průmyslovém sektoru.
Velká pozornost je věnována i podpoře začínajících firem, na něž je zaměřena sekce Start-up area, která zahrnuje nejen svou výstavu, ale i pódiový program a je rozdělena do tří podskupin: Startup Counter, Networkpark s prezentacemi projektů, a Cluster Park demonstrující potenciál synergie spolupráce start-upů a organizací na vývoji inovativních řešení.
Téma automatizace, které v současnosti patří k silně akcentovaným prakticky na všech průmyslových veletrzích, bude v Hannoveru zastoupeno kromě jiných expozic mj. i speciální sekcí Aplikační park s mottem: Budoucnost robotiky je autonomní.
Zde se představí firmy nabízející např. rádiovou technologii pro průmyslové aplikace, jako jsou autonomní mobilní roboty (AMR) pro vnitřní i venkovní použití, které mohou s pomocí senzorů a navigačního softwaru operovat zcela samostatně i v těch nejobtížnějších prostředích. Nebo chytré průmyslové roboty s adaptivním naváděním v reálném čase schopné na základě umělé inteligence, 3D vidění a pokročilého zpracování obrazu činit autonomní rozhodnutí, stejně jako softwarová řešení pro programování a řízení průmyslových robotů pro náročné automatizační úlohy.

Josef Vališka
Foto: Hannover Messe

Registrace pro vstupenky

Zájemci o návštěvu veletrhu si budou moci stáhnout díky redakční spolupráci se zastoupením Deutsche Messe vstupenky na HM zdarma na stránkách www.techmagazin.cz a www.roboticjournal.cz.

 
Publikováno: 26. 4. 2024 | Počet zobrazení: 62 článek mě zaujal 8
Zaujal Vás tento článek?
Ano