asseco Aimtec murr

ISS čeká návštěvu

Dlouho se o něm hovořilo jako o nástupci raketoplánu nové generace, nakonec byl ale Dream Chaser firmy Sierra Space oznámen jako skutečná kosmická loď, která zamíří na nízkou oběžnou dráhu Země.

 

Přestože je 9 metrů dlouhý kosmický letoun technicky schopen pojmout 7 astronautů, má primárně kontrakt s NASA na zajištění sedmi misí pro dodávky nákladu na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) v rámci smlouvy o komerčním zásobování.  
Dream Chaser nabízí přepravní kapacitu přes 6 tun pro náklad v přetlakovaném prostoru, startuje na raketě a vrací se na Zemi přistáním na dráhu, stejně jako raketoplán. První stroj, označovaný jako DC-100 a nazvaný Tenacity, nyní prochází předletovými testy, po nichž by měla následovat (možná už letos) jeho první mise na ISS.
Stroj je opakovaně (až 15krát) znovu použitelný a přestože NASA nevyžaduje verzi s posádkou (k tomu má kapsli Dragon od SpaceX), Sierra Space už představila i variantu DC-200 s flexibilní architekturou schopnou přepravovat posádku i náklad. Dream Chaser může přistát na jakékoli komerční dráze po celém světě, stejně jako běžné dopravní letadlo s úzkým trupem a firma jej prezentuje jako „jediný komerční kosmický letoun schopný operovat z běžné ranveje“.

Foto: Sierra Space

 
Publikováno: 26. 4. 2024 | Počet zobrazení: 140 článek mě zaujal 15
Zaujal Vás tento článek?
Ano