asseco Aimtec murr

Rychlostní rekord robota

Čínská firma Unitree Robotics hlásí nový světový rekord svého humanoida H1 v rychlosti. Nejnovější verze tohoto humanoida dokáže zvládnout daleko víc pohybů než jeho předchůdci.

 

Verze H1 je vysoká 1805 mm, váží 47 kg a unese až 30 kg. Každá noha robota má pět stupňů volnosti díky kloubům v kyčli, koleni a kotníku. Klouby v rameni a lokti dávají každé paži celkem čtyři stupně volnosti. Robot vnímá své okolí v 360 stupních pomocí kamery s hloubkovým snímáním na hlavě a LiDARu. Výstup z těchto zařízení je analyzován v reálném čase mikroprocesory Dual Intel Core i7.
Nejnovější verze H1 Evolution V3.0 zvládá chůzi po rovném povrchu rychlostí 3,3 m/s (11,9 km/h), což je nový světový rekord pro humanoidního robota v plné velikosti. Například Tesla se nedávno pochlubila novou rychlostí svého humanoida Optimus, jehož chůze je rychlá „jen“ 0,6 m/s.
Kromě rychlé chůze dokáže robot H1 také tancovat, šplhat, skákat i sestupovat ze schodů. Na trh se ale dostane asi až za 3 roky, konstatuje server Newatlas.

Foto: Unitree Robotics

 
Publikováno: 26. 4. 2024 | Počet zobrazení: 153 článek mě zaujal 17
Zaujal Vás tento článek?
Ano