asseco Aimtec murr

EU stanovila pravidla pro fungování AI.

Europoslanci schválili v březnu nové předpisy pro fungování umělé inteligence. Akt o umělé inteligenci je podle expertů prvním svého druhu na světě a mohl by ovlivnit podobné normy také v zemích mimo EU.

 

Nová pravidla by měla zajistit, aby umělá inteligence (AI) byla důvěryhodná, bezpečná a respektovala základní práva Evropské unie. Zároveň ale, aby nebránila inovacím a ty přínosné podporovala. Nařízení Evropského parlamentu (EP) zavádí klasifikaci technologií podle způsobu využití a nastavuje různé úrovně omezení podle míry souvisejících rizik. Nástroje, jako algoritmy na rozpoznávání obličejů, budou podléhat silné regulaci, a některé systémy chce Evropské unie zcela zakázat.
Asi největší spory se vedly ohledně používání AI k biometrickému sledování v reálném čase a možnost využívání systémů na rozpoznávání obličejů prostřednictvím kamerových systémů na veřejnosti.
Zatímco mnozí europoslanci nový akt o umělé inteligenci ocenili, jiní naopak jeho výslednou podobu kritizují jako nevyužitou příležitost zabránit autoritářským praktikám souvisejícím s možností zneužití AI. Legislativa totiž legalizuje užití umělé inteligence k plošnému sledování lidí za pomoci biometrických kamer umožňujících podle obličejových rysů rozpoznat identitu člověka, přičemž využití biometrického sledování bylo v původním návrhu zcela zakázáno, při vyjednávání se ale do finální kompromisní verze aktu opět dostalo, a výsledná verze dokumentu jej povoluje, nicméně europoslanci, kteří jej podpořili, argumentují, že jde o „využití velmi omezené a silně regulované“. Aby akt vstoupil v platnost, musí ho ještě formálně schválit Rada EU. Nařízení v hlasování podpořilo i 11 zástupců ČR.

Josef Vališka
Foto: Insationtech

 
Publikováno: 9. 5. 2024 | Počet zobrazení: 91 článek mě zaujal 10
Zaujal Vás tento článek?
Ano