asseco Aimtec murr

Z Nitry do Číny

Slovenská firma Klein Vision vyrobila létající automobil AirCar, který absolvoval desítky testovacích letů a získal i schválení k provozu. Tento hybrid mezi autem a malým dvoumístným letadlem měří jen 5,2 m.

 

Transformace na letoun mu zabere dvě a čtvrt minuty a poté mu ke vzletu už stačí ranvej o délce 300 m. Motor BMW o objemu 1,6 l a síle zhruba 140 koní mu na zemi dává maximální rychlost 160 km/h, ve vzduchu pak o 10 km/h více a jeho dolet ve výšce 2500 m by měl dosahovat až tisíc kilometrů.
Létající automobil, pro který byl podle jeho tvůrců inspirací podobný stroj z proslulého francouzského filmu „Fantomas se zlobí“ ze 70. let, získal certifikaci letové způsobilosti od slovenských úřadů podle požadavků Agentury EU pro bezpečnost letectví (EASA). Pro jeho řízení je potřeba mít pilotní licenci a výrobce s ním cílí spíše na zámožnou klientelu, čemuž odpovídá i předpokládaná cena 500 až 750 tisíc eur (cca 12,5 až téměř 19 mil. Kč), ale na sériovou výrobu nedošlo (firma údajně měla pracovat i na novém modelu s výkonnějším motorem ADEPT Airmotive, což už měl být sériový model s letovou rychlostí 300 km/h) a zdálo se, že pozoruhodný projekt může potichu skončit v zapomnění, podobně jako řada dalších tohoto typu, i když se jej podařilo dovést až do finální podoby. Nicméně nedávno se objevila překvapivá informace, že exkluzivní práva na výrobu a používání technologie slovenského létajícího auta koupili Číňané. Konkrétně Hebei Jianxin Flying Car Technology. Není tedy vyloučeno, že se s ním v budoucnosti ještě setkáme, ovšem tak jako u řady jiných věcí, už v čínské režii.

Foto: Klein Vision

 
Publikováno: 9. 5. 2024 | Počet zobrazení: 50 článek mě zaujal 7
Zaujal Vás tento článek?
Ano