asseco Aimtec murr

Konference Defektoskopie láká stále více odborníků

Loňský 53. ročník konference Defektoskopie 2023, který se konal ve dnech 14.–16. listopadu, zaznamenal opět vyšší počet účastníků – do třebíčského hotelu Atom se jich sjelo celkem 120.

 

Organizátoři zaznamenali také větší množství zahraničních hostů, např. ze Slovenska, Rumunska, Maďarska, Dánska či Itálie. Na souběžně konaném sjezdu ČNDT byly schváleny nové stanovy, které se terminologicky srovnávají s ČSN EN ISO 9712, a bylo prodlouženo volební období vedení organizace, které nyní bude čtyřleté. Na sjezdu se také vzdal všech svých zbývajících funkcí v ČNDT, z. s., její dlouholetý prezident Pavel Mazal, jemuž patří zasloužené poděkování za obsáhlou práci, kterou v jejích službách vykonal. Tradičně udělovanou Cenu ČNDT za rok 2023 převzal Ing. Jan Crha, CSc.

Dlouhá tradice pokračuje
Konference Defektoskopie, jejíž tradice se datuje od 70. let minulého století, mají za sebou dlouhou, prakticky nepřetržitou historii, přerušenou jen vynuceným vynecháním jubilejního 50. ročníku v roce 2020 kvůli koronavirové pandemii. Vůbec první ročník této specializované oborové konference (tehdy ještě označovaný jako seminář) proběhl od 17. do 19. listopadu 1970 v Domě spojů (v tzv. Radiopaláci) v Praze na Vinohradech. Iniciátorem a hlavním organizátorem a zakladatelem těchto pravidelných setkání byl pan Mojmír Věchet z Celostátního defektoskopického střediska Státního výzkumného ústavu materiálu (SVÚM) Praha-Běchovice, který byl o 20 let později v roce 1990 zvolen i prvním prezidentem Československé společnosti pro NDT. Tehdejšího semináře se zúčastnilo přes 400 lidí, bylo předneseno 22 referátů a vystoupila na něm řada významných osobností, které tvořily historii české defektoskopie. ČNDT jako organizátor konferencí působí od jejího 22. ročníku, od roku 1991. A letošní 54. ročník se bude konat od 12. do 14. listopadu v Berouně.

Informace, za nimiž stojí za to přijet
Konferenční program loňského ročníku nabídl účastníkům řadu zajímavých odborných příspěvků a úvah na různá témata, které prezentovali renomovaní odborníci z firem i institucí zabývajících se problematikou NDT a jeho praktickým využitím v průmyslových aplikacích. Odborná část konference byla zahájena sérií vyzvaných přednášek, kdy prvním vystupujícím byl Peter Trampus, prezident Academia NDT International s přednáškou na téma „Industry 4.0 and NDE 4.0 in symbiosis“. Dalším vystupujícím byl matador konferencí Defektoskopie, nestárnoucí Bernard Kopec s poutavou a lehce kontroverzní přednáškou na téma „Normy NDT se nevyplatí ignorovat“ z firmy Quality Testing Ultrasound. V této přednášce vyvrátil přístup považující technické normy a normalizaci za „nezbytné zlo“ nebo drahou zbytečnost. Naopak je prezentuje jako příležitost, jak získat informace o standardech požadovaných v obchodě či výrobě, s nimiž se firmy budou setkávat v praxi. Závěr zakončil úvahou, jak by vypadala situace v případě nedodržování norem NDT.
Specialisté firmy ATG Hana Šrejmová a Tomáš Barták věnovali svůj příspěvek mechanizované celoobjemové kontrole leteckých dílů pomocí digitální radiografie a jejich kolega Václav Jandura zajišťování platnosti výsledků zkoušek NDT laboratoře a zkoušení způsobilosti.
Josef Neugebauer z TUV Nord Czech a Adam Neugebauer ze společnosti ČEZ seznámili účastníky s Národním systémem evidence certifikátů NDT, a aspekty procesu jejich digitalizace a převodu dat do virtuálního prostoru.

Automatizace v NDT a další trendy
I do NDT proniká automatizace, jak dokumentovali další odborníci z týmu ATG Miroslav Šnírer, Jakub Novák a Radek Salač, kteří představili systém automatického rozpoznávání vad (ADR) vyvíjený s využitím efektivních algoritmů založených na bázi umělé inteligence (neuronové sítě) a strojového vidění, a který byl aplikován na inspekční metody povrchových vad materiálů. V dalším ze svých příspěvků spolu s kolegou Mohamedem Bensalemem představili aplikaci robotických systémů pro NDT. V něm zdůraznili výhody, které přináší tento způsob inspekce pro různé techniky NDT, jako je rychlost, nepřetržitost, vysoká přesnost a výrazné snížení rizika lidské chyby, zejména v nebezpečných prostředích.
Lukáš Stainer, Marek Ulbrich a Jan Vít z plzeňské společnosti Škoda JS svůj příspěvek věnovali 40 rokům automatizovaného nedestruktivního zkoušení na jaderných elektrárnách typu VVER. Historii NDT v retrospektivním ohlédnutí se věnovali i Břetislav Skrbek a Jakub Mráz z Technické univerzity Liberec ve svém příspěvku „Z historie české nedestruktivní strukturoskopie“ věnovaném etapě elektromagnetické strukturoskopie od 50. let 20. století a přístrojovému vybavení pro tento obor.
Automatizace byla i tématem dalších příspěvků – konkrétně automatizovaná inspekce bodových svarů pomocí laserové termografie v prezentaci, kterou připravili specialisté výzkumného centra nových technologií Západočeské univerzity v Plzni Lukáš Muzika, Milan Honner a Jiří Skála.
Svařovaní, přesněji řečeno jedné z nyní velmi akcentovaných metod v podobě tzv. frikčního svařování (pomocí tření) a využití umělé inteligence v prediktivních systémech a při detekci vad a dalších možnostech souvisejících s touto technologií, se věnoval příspěvek hostů ze strojírenské fakulty Americké univerzity v Bejrútu. V něm účastníky konference seznámili se svou prezentaci „Predicting Size and Location in Friction-Stir-Welding Structures: A machine-Learning Based Methodology“.
NDT hraje důležitou roli i v oblasti potrubních systémů, jimž bylo věnováno hned několik příspěvků. Možnosti detekce koroze uvnitř potrubí metodou magnetické paměti kovů představili Václav Svoboda a František Žemlička z pražské firmy Preditest, a Nedestruktivní testování potrubí s výplní vystýlky CIPP, což je významný postup pro ověřování integrity a kvality nově instalovaných nebo renovovaných potrubních (zejména kanalizačních a stokových) systémů, pak Houssam Mahmoud a Luboš Pazdera ze strojírenské fakulty VUT v Brně.
Vladimír Syasko a Adam Poláček se v příspěvku „K otázce určení modulu pružnosti kovů při dynamické indentaci“ zabývali problematikou posuzování fyzikálně-mechanických vlastností kovů a slitin bez nutnosti (destruktivního) odběru vzorků pro tahové zkoušky či aplikace metody dynamické instrumentální indentace, díky modelování a využití modifikace sondy podle Leebovy metody měření modulu pružnosti.
Výhledu NDT v oblasti rázové dynamiky a rychlého RTG zobrazování z vědeckého pohledu byl věnován stejnojmenný příspěvek týmu z fakulty dopravních věd ČVUT v Praze, který na konferenci zastupovali Tomáš Fíla, Jan Falta, Nela Krčmářová, Jan Šleichrt a Petr Koudelka. Byl zaměřený mj. na problematiku tzv. mikrorázů, které mohou způsobit řadu strukturálně kritických defektů a poškození konstrukcí.
Nové metody Phased Array prezentoval Stanislav Štarman z firmy Starman Electronics, byly představeny i novinky z oblasti přístrojového vybavení, jako např. lehké přenosné rentgenové systémy, prezentované Henrikem Bonvigem z dánské firmy Comet Technologies, nebo multikanálové testovací ultrazvukové systémy Echoview 1170 a Echoview UT a PAUT Software, které předvedli odborníci německé firmy Karl Deutsch.

Josef Vališka
Foto: TechMagazín a účastníci konference

 
Publikováno: 9. 5. 2024 | Počet zobrazení: 73 článek mě zaujal 10
Zaujal Vás tento článek?
Ano