asseco Aimtec murr

Plastové potrubní systémy velkých průměrů zažívají rozmach

Plastové potrubní systémy z PP-RCT zažívají rozmach v mnoha odvětvích, a to i mimo klasické rozvody vody. Ve velkých průměrech dnes uplatnění nacházejí také v průmyslu.

 

Díky své zvýšené tlakové odolnosti i při vysokých teplotách jsou ideální volbou také pro systémy vytápění a chlazení, stlačený vzduch či průmyslové aplikace, kde dříve hrálo prim potrubí měděné nebo ocelové.
Potrubí velkých průměrů z materiálu PP-RCT se využívají především tam, kde je třeba zajistit maximálně kvalitní a zároveň dostatečně robustní rozvody. Široké využití nachází zejména v průmyslu, a to pro rozvody technologických vod a díky vysoké chemické odolnosti i chemikálií. Díky materiálovým vlastnostem je toto potrubí ideální volbou také pro rozvody chlazení (i vytápění). Stále častěji je najdeme například v rozvodech chlazení v datových centrech a serverovnách, uplatnění nachází ale i při chlazení výrobních technologií v průmyslu, potravinářství a pivovarnictví nebo v případě klasických rozvodů chlazení v bytové výstavbě, administrativních budovách, nemocnicích či hotelech.
„Pro tento typ instalací je potřeba potrubí skutečně velkých průměrů. Díky rostoucí poptávce jsme se rozhodli u PP-RCT potrubí o průměrech 110–250 mm rozšířit skladovou dostupnost a zároveň nabídnout širokou podporu projektů, a to už od jejich samotného vzniku díky bezplatným knihovnám prvků pro program Revit. Montážníkům pak nabízíme i zápůjčky nářadí, metodické vedení a konzultace na stavbě,“ vypočítává Barbara Kotulánová ze společnosti Wavin.  



Díky technologii spojování lze systém využít při rekonstrukcích i za plného provozu
PP-RCT je nejnovější generací polypropylenu, která nabízí řadu předností. Vedle toho, že jde o inertní materiál, tudíž netrpí korozí a je vysoce odolný vůči zarůstání (inkrustaci), včetně usazování kotelního kamene, disponuje i vysokou teplotní, chemickou a tlakovou odolností. Oproti jiným potrubním systémům u něj dochází při spojování trubek jen k minimálnímu snižování průtočného profilu, protože svařování je zde prováděno tzv. na tupo a polyfúzně. Předností systémů rozvodů z materiálu PP-RCT je pak i snadná a rychlá montáž bez nutnosti následných povrchových úprav (nátěry apod.)
Velkou výhodou potrubních systémů z polypropylenu PP-RCT je pak také možnost instalace potrubí za plného provozu, a to i v případě objektů vybavených antistatickými podlahami. Ty nachází uplatnění zejména v nemocnicích a výrobnách mikroelektroniky, kde se využívají k ochraně citlivých diagnostických přístrojů. Tento typ podlah ovšem představuje zásadní problém v případě rekonstrukce ocelových rozvodů velkých průměrů, především kvůli vzniku statického náboje a jisker při svařování. Při instalaci podobně rozsáhlých systémů z PP-RCT to však není problém. Navíc lze tyto systémy snadno instalovat díky elektrotvarovkám v podobě prefabrikovaných celků.

Potrubí velkých průměrů z PP-RCT nahrazují ocel i PVC
Kromě měděných a ocelových potrubních systémů nahrazuje potrubí z PP-RCT stále častěji i lepené systémy z PVC, které mají pro určité aplikace o poznání menší odolnost a kratší životnost. Fakt, že společnost Wavin u nás rozšiřuje skladovou dostupnost PP-RCT potrubních systémů velkých průměrů, znamená, že zájemci mají nyní snadnější a rychlejší přístup ke kvalitní, efektivní a stále preferovanější technologii.

www.wavin.com
Foto: Wavin

Příklady využití PP-RCT potrubí velkých průměrů:
Zpracování plastů – chlazení forem vstřikolisů.
Průmyslové provozy – chlazení kalicích pecí, rozvody technologických vod, rozvody chemikálií.
Datová centra a serverovny – rozvody chlazení.
Nemocnice, administrativní budovy – vedení pitné vody a chlazení.
Potravinářský průmysl – chlazení masa a mléčných výrobků.
Pivovarnictví – vedení glykolu mezi chillerem a fermentačními tanky.

 
Publikováno: 9. 5. 2024 | Počet zobrazení: 37 článek mě zaujal 5
Zaujal Vás tento článek?
Ano