asseco Aimtec murr

Proč nevyužít odpadní teplo z kompresorů

Vzhledem k současné situaci neustálého zdražování energií a tepla hledají spotřebitelé cesty, jak efektivně a hospodárně topit a zbytečně neplýtvat energiemi. Přitom kompresory produkují značné teplo, které je škoda nevyužít.

 

Společnost ALMiG KOMPRESORY proto přichází s řešením, jak šetřit energie a snižovat tak emise CO2. Pro laiky se to může jevit až neuvěřitelné, avšak je to skutečnost, že 100 % energie přivedené do kompresoru se přemění v teplo.
U šroubových kompresorů se vstřikem oleje je firma schopna využít až 82 % energie vložené do kompresoru pro ohřev teplé vody a tím značně vylepšit energetickou bilanci provozu každého kompresoru nebo celé kompresorové stanice.
Účinné deskové rekuperační výměníky tepla olej/voda, které ALMiG nabízí, se instalují podle prostorových možností přímo do skříně příslušného kompresoru nebo se umístí do jeho blízkosti. Tímto způsobem lze získat horkou vodu o teplotě až 70 °C a to je velice zajímavý teplotní potenciál pro ohřev teplé vody pro mytí a sprchování, ohřev technologické vody nebo pro vytápění prostor v zimním období. Samozřejmě, že je možné jednotlivé možnosti spotřeby horké vody kombinovat a využít tak teplotní potenciál každého kompresoru na maximum.
„Naše společnost je schopna Vám navrhnout a naprojektovat kompletní systém ohřevu teplé vody jak pro naše kompresory, tak i pro šroubové kompresory jiných dodavatelů,“ říká Ing. Libor Prodělal z firmy ALMiG KOMPRESORY.

 

Firma má řadu instalací těchto výměníků a otopných systémů u svých zákazníků, kde návratnost takovéto investice vychází velice příznivě, a to třeba už do jednoho roku nebo dvou. V závislosti na výkonu a vytížení kompresoru, směnnosti, ceně energií, složitosti instalace, délce potrubí atd.
Samozřejmostí při takovémto návrhu je přípravná technická studie, která vyčíslí možné úspory podle provozních parametrů příslušného kompresoru.

Vyčíslení možných úspor v dvousměnném provozu a 80 % vytížení daného kompresoru pro následující výkonnosti kompresorů při ceně elektřiny 4 Kč/kWh nebo ceně plynu 810 Kč/GJ

www.almig.cz
Foto: ALMiG KOMPRESORY

 
Publikováno: 9. 5. 2024 | Počet zobrazení: 58 článek mě zaujal 8
Zaujal Vás tento článek?
Ano