asseco Aimtec murr

Optimalizace systémů dodávek stlačeného vzduchu jako cesta k úsporám

Mezi zařízení, které zasáhl dramatický růst cen energií zvlášť výrazně, patří kompresorová technika zajišťující zásobování firem stlačeným vzduchem. Ten patří mezi klíčová technická média, bez nichž se neobejde řada provozů.

 

Na dodávkách stlačeného vzduchu, který se kvůli zdražování energií stal sám jednou z nejdražších komodit, je závislá podstatná část průmyslových podniků. Těm se firma TIBBIS snaží podat pomocnou ruku v podobě služeb, které jim mají pomoci tuto nelehkou situaci řešit a ukázat jim, kde lze hledat a dosáhnout úspory.

Přemýšlejte komplexně
„Podle našich zkušeností za více než tři desítky let působení v kompresorovém byznysu je zhruba 90 % problémů s energiemi u kompresorů, které mohou představovat až pětinu spotřeby energie, způsobeno buď špatně zvoleným kompresorem, nebo úniky v rozvodech vzduchu, což bývá nejčastější příčinou,“ konstatuje šéf společnosti TIBBIS, specializované na kompresorové systémy a dodávky stlačeného vzduchu pro průmyslové a dopravní firmy Michal Novák.
Vyplatí se věnovat pozornost i správnému řešení rozvodů vzduchu, zvolit optimální typ kompresoru a zjistit, zda není zbytečně předimenzovaný tam, kde to není nutné. Přestože k dispozici jsou dnes vhodné kompresorové technologie, jako např. frekvenční měniče, moderní kompresory, které jsou relativně malé, ale výkonné s proměnnou spotřebou podle aktuálních požadavků, v hodně provozech ještě běží staré stroje, energeticky náročnější, a technologicky i parametrově již zaostávající za soudobou technikou. I to by mělo být důvodem, kdy se vyplatí uvažovat o výměně.
„Důležité je komplexní pojetí, aby vše fungovalo jako systém. Pořízení špičkového kompresoru v kombinaci s ošizenou údržbou není dobré řešení a v konečném důsledku se i zdánlivě perfektní systém prodraží,“ zdůrazňuje Michal Novák. Může se tak třeba zjistit, že náročná výměna technologie by ani nedávala smysl, protože postačí zamezit zbytečnému úniku vzduchu a využít rekuperace, což dokáže přinést zpátky spoustu finančních prostředků. Stlačený vzduch je dnes nejdražším médiem generujícím značné odpadní teplo, avšak ačkoli výkonnější kompresorovna může poskytnout dostatek tepla i pro ohřev vody, vytápění apod., rekuperace se v nich podle Michala Nováka stále využívá spíše výjimečně. Právě rekuperace je přitom jedním z velmi účinných způsobů, jak dosáhnout úspory.
Významnými faktory jsou také správná údržba a servis, které představují u kompresorové techniky velkou položku, přičemž i zde lze výrazně ušetřit, pokud se tak ale děje s rozvahou. Některé servisní firmy si za ně účtují až přehnané částky, protože trvají na používání výhradně originálních filtrů nebo separátorů výrobce a jiné, byť certifikované identické modely, nabízet odmítají s argumentací, že jedině tak lze zajistit bezchybný provoz. Rozhodnutí by ovšem mělo být hlavně na zákazníkovi, a pro něj může být zase přesvědčivým argumentem, že cenový rozdíl může činit i 400 až 500 %!

Detailní přehled poskytne audit
Firmám se rozhodně vyplatí provést energetický audit, který odhalí úniky peněz a umožní často ušetřit opravdu nečekané částky. Tuto službu firma TIBBIS rovněž nabízí a pro energetický audit využívá speciální diagnostický přístroj na vyhledávání úniků vzduchu. Funguje na principu kombinace zobrazovacího zařízení (kamery) a sofistikované soustavy mikrofonů, kdy ultrazvukové vjemy jsou převáděny na vizualizované informace, s nimiž systém dále pracuje. Dokáže nejen přesně lokalizovat místo úniku vzduchu, a jak velký je únik v litrech, ale i jej přepočítat na peníze a pořídit report ukazující roční náklady.
Nejde však o jedinou službu, kterou TIBBIS v oblasti zajištění maximální efektivity instalované kompresorové techniky poskytuje. Nabízí např. měření průtoku vzduchu, spotřeby, revizi tlakových nádob, posoudí energetickou náročnost kompresorů i jejich výkonnost a efektivitu, protože čím je zařízení starší, tím více dochází k jeho opotřebení a jeho účinnost klesá. Hlavně ale dokáže spočítat úspory dosažené pomocí různých opatření i celkovou potenciální úsporu. Ani audit hospodaření se stlačeným vzduchem není jen o proměření potřebných zařízení a rozvodů, ale také o zpracování výsledného vyhodnocení a zprávy pro zákazníka. Jde o komplexní placenou službu, ale podle Michala Nováka by v každém případě měl audit peníze ušetřit. A pokud se zájemce rozhodne kompresory pořídit od firmy TIBBIS, je mu audit odečten z ceny techniky, takže službu získá zdarma jako bonus.
TIBBIS nabízí moderní kompresorovou techniku renomovaných značek. Mezi nejvíce preferovanou patří kompresory pro průmyslové použití německé firmy RENNER, které jsou vybaveny konfigurovatelným dotykovým ovládáním RENNERtronic Plus Touch. Dále jsou v nabídce vysoce efektivní šroubové kompresory CompAir a rotační lamelové kompresory Hydrovane.
Renner loni uvedl na trh i novou řadu šroubových kompresorů s označením RS-PRO a RSF-PRO vyvinutou pro průmysl s nepřetržitým provozem. Robustní kompresory s asymetrickým profilem, které disponují výkonovým rozpětím od 15 až do 37 kW, při jejichž vývoji byla nejdůležitějšími kritérii efektivita, dlouhá životnost a jednoduchá nenákladná údržba, jsou mj. vybaveny i jednodušším napínáním řemenů, což dále snižuje náklady na servis. Portfolio Renner rozšířil vícenásobný systém RSDKM(F)-PRO ve výkonovém rozsahu 6,0–22,0 kW. Bezolejové kompresory řady SCROLLline jsou vhodné pro aplikace s vysokými nároky na čistý stlačený vzduch a vylučují riziko znečištění olejem.

www.tibbis.cz
Foto: RENNER

 
Publikováno: 9. 5. 2024 | Počet zobrazení: 49 článek mě zaujal 8
Zaujal Vás tento článek?
Ano