asseco Aimtec murr

AM pomáhá vývoji

Využití 3D tisku z kovového prášku umožnilo přejít od konstrukčního návrhu k úplné montáži rotoru kompresoru SCS za 10 týdnů.

 

Kalifornská firma Upwing Energy optimalizovala pomocí laserové práškové fúze dobu výroby komponent podpovrchového kompresorového systému (SCS - Subsurface Compressor System) využívaného při těžbě z plynových vrtů.
Vícestupňový hybridní axiální kompresor zvyšuje sací výkon při čerpání a tlak na výtlaku. Konstrukce rotoru je náročná na výrobu, protože vyžaduje složité geometrie povrchu, a právě kovová aditivní výroba (AM) umožňuje vytvářet komplikované vzory, což je v případě materiálu Inconel 718, z něhož jsou všechny komponenty kompresoru, velmi důležitý faktor.
Pro porovnání mechanických vlastností komponent vyráběných kovovým 3D tiskem s díly zhotovenými pomocí konvenčního obrábění provedla firma řadu testů simulujících podmínky v procesu komprese plynu. Díly byly testovány při rychlostech 55 000 ot./min (což představuje provozní překročení rychlosti pro SCS), poté podrobeny zkoušce rotace-to-burst k ověření integrity každé výrobní metody. Při detailní kontrole k odhalení jakýchkoli defektů bylo změřeno vyvážení i rozměrová přesnost. Díly z aditivní výroby úspěšně odolaly standardním provozním podmínkám a před selháním překračovaly povolenou provozní rychlost 2,1krát.
Tahové zkoušky prokázaly, že materiálové vlastnosti Inconel 718 splňují požadavky normy ASTM F3055 i nároky specifické pro použití kompresoru se spádovým otvorem.

Foto: Velo3D

 
Publikováno: 9. 5. 2024 | Počet zobrazení: 42 článek mě zaujal 7
Zaujal Vás tento článek?
Ano