asseco Aimtec murr

Upnutí hlídá ultrazvuk

Společnost Balluff přišla s novým ultrazvukovým snímačem polohy BFD, který přímo monitoruje upnutí obrobku a vysíláním ultrazvuku do hydraulické kapaliny sleduje průběh upínání s generováním informace o stavu upnutí.

 

Stávající systémy pro monitorování upínání obrobků jsou většinou založeny na nepřímých metodách: měří objemový průtok hydraulické kapaliny nebo monitorují koncovou polohu pístu. Takováto řešení jsou nákladná, nepružná nebo nepříliš spolehlivá.
Naopak řešení Balluff umožňuje včas odhalit odchylky, např. problémy s přívodem oleje, chyby při odlévání, odchylky kontur, chyby při zasouvání či deformované obrobky. Díky sledování celého procesu upínání je také možné včas detekovat kolísání tlaku v hydraulickém agregátu, závady na otočném mechanismu nebo vadná těsnění, a rychle reagovat, než dojde k problému.
Díky malým rozměrům, standardizovaným rozhraním, která lze libovolně konfigurovat, a průběžné automatické kompenzaci, je integrace senzoru snadná a flexibilní a zajišťuje škálovatelné použití. Lze jej používat Plug & Play v různých médiích. Relevantní informace jsou zprostředkovány prostřednictvím připojení IO-Link. Mezi funkce patří např. sledování stavu zařízení, jeho teploty nebo kvality signálu. To umožňuje detekovat kritické změny v médiu, např. v důsledku vzduchu nebo částic v hydraulickém systému.

David Kostolník
Foto: Balluff

 
Publikováno: 9. 5. 2024 | Počet zobrazení: 46 článek mě zaujal 9
Zaujal Vás tento článek?
Ano