asseco Aimtec murr

MNG mini: Řešení pro přesné upínání

Pro vysoce přesné obrábění jsou referenční body v obráběcím stroji nezbytností, zejména pokud jde o minimalizaci nákladů na seřízení a časů při výrobě malých sérií s širokým rozsahem obrobků.

 

Hlavní požadavky na upínání obrobků se zaměřují na několik často vzájemně protichůdných faktorů. Zařízení by mělo upínat obrobek přesně, pevně, bez deformací a vibrací při obrábění a umožňovat vysokou opakovatelnost, snadnou obsluhu, rychlou výměnu a dlouhou životnost. Splňovat všechny tyto požadavky není jednoduché, ale firmě Ceratizit se to podařilo pomocí programu mechanických a pneumatických upínacích systémů s nulovým bodem (systémy MNG a PNG), které dokážou rychle a přesně polohovat upínací přípravky i obrobky v jedné operaci.
Nejnovější řada MNG mini je určená pro přesné upínání malých obrobků. Právě obrábění malých dílů je často spojeno s obtížnou manipulací při upínání, což má negativní vliv na efektivitu. Toto nové řešení umožňuje výrazně zkrátit vedlejší časy a celý upínací proces zefektivnit.

Osvědčené výhody i v malém
MNG mini je menší verzí upínacího systému s nulovým bodem MNG. Základní tělesa z tvrdě eloxovaného hliníku umožňují paralelní obrábění více obrobků se stejným upínacím nastavením.
Poté, co je ve stroji nastaven referenční bod, lze obrobky, přípravky i upínací zařízení upnout s opakovatelnou přesností v jedné operaci. Svěráky lze rychle a snadno manuálně upínat pomocí čtyř čepů, čímž se prodlouží životnost stroje a současně i zkrátí doba přestavby.
Výměna je díky unikátnímu upínacímu systému s jedním šroubem velmi snadná, přičemž vysoká upínací vtahová síla 15 kN dosažená utahovacím momentem 30 Nm zaručuje pevné a přesné upnutí a vysokou opakovatelnost (< 0,01 mm). Zatímco stroj obrábí první paletu obrobků, lze mimo něj připravit další obrobky na jiné paletě. Díky podstatně rychlejší a současně i snadnější výměně svěráků se prostoje zkracují na minimum. Systém zároveň zajišťuje vyšší přesnost opakování a minimalizuje riziko možných chyb.  

Kompatibilní i s konkurencí
Upínací systém s nulovým bodem je mimořádně univerzální a lze jej přizpůsobit nejrůznějším typům strojů i variantám obrábění. K výhodám systému MNG mini patří i kompatibilita s ostatními systémy MNG a PNG napříč celým sortimentem nulových bodů firmy Ceratizit, a díky standardizované 52mm rozteči upínacích čepů dokonce i se systémy jiných výrobců.

Petr Sedlický
Foto: Ceratizit

 
Publikováno: 9. 5. 2024 | Počet zobrazení: 47 článek mě zaujal 6
Zaujal Vás tento článek?
Ano