asseco Aimtec murr

Nástroje „z jiného soudku“

Na zákaznických dnech Tajmac ZPS se prezentují i dodavatelé nejrůznějšího vybavení pro strojírenský průmysl a mezi téměř stovkou těch letošních nechyběla ani firma Nareps, dodavatel nástrojů.

 
Zajímavé produkty, které Nareps u nás nabízí, možná patří k těm méně známým, ale neméně kvalitním značkám představujícím alternativu k nástrojům tradičních výrobců. Stěžejním dodavatelem, jehož výhradní zastoupení v ČR Nareps reprezentuje, je tchajwanská firma Winstar, výrobce kvalitních karbidových nástrojů za přijatelnou cenu, což je podle slov jednatele Radka Surmy v této náročné době pro zákazníky zásadní. Specializují se zejména na výrobu přesných karbidových fréz, vrtáků a břitových destiček, které nabízejí díky své vysoké kvalitě vyšší životnost, rychlejší řezné podmínky a snížení nákladů na výrobu. Winstar má vlastní vývojové oddělení a výzkum slinování karbidů, technologie povlakování i broušení a realizace nástrojů je od návrhu přes výrobu a testování prováděna přímo v domovské továrně.
Dalším výrobcem nástrojů, jehož produkty Nareps nabízí, je turecká firma Teknik zaměřená na veškerá tělesa na frézování, soustružení a vrtání.
Novou firmou v portfoliu Narepsu je italská UFS. Tato značka se již 70 let zaměřuje výhradně na nástroje pro závitování a dosáhla tím jejich perfektní kvality. Její divize, která se věnuje výhradně výzkumu a vývoji, je vybavena zařízeními a technologiemi nejnovější generace včetně špičkové laboratoře pro metalografické procesy a kontroly povlakování. Na projektech ke zlepšení výkonu nástroje i při obrábění složitých materiálů spolupracuje UFS např. s Polytechnickou univerzitou v Turíně, Italskou národní radou pro výzkum, Univerzitou RWTH Aachen, Univerzitou v Baskicku a s dalšími subjekty. Nástroje UFS jsou rozděleny na řady LINE (z HSSE oceli), PLUS (oceli s vyšším obsahem kobaltu) a TOP (špička výroby určená pro obrábění specifických materiálů).
Produktové portfolio těchto tří výše zmíněných dodavatelů umožňuje Narepsu pokrýt kompletní sortiment pro obrábění.

Josef Vališka

Foto: Petr Kostolník
 
Publikováno: 9. 5. 2024 | Počet zobrazení: 106 článek mě zaujal 12
Zaujal Vás tento článek?
Ano