asseco Aimtec murr

Tungaloy přichází s novými produkty

Japonský výrobce obráběcích nástrojů Tungaloy obohatil svou nabídku o nové modulární vrtací hlavy DrillMeister, soustružnické destičky PCD s utvařečem NS a rozšířil řadu SlotMill o přesné vnitřní chlazení.

 

Portfolio výrobce se tak s příchodem jara rozšířilo mj. nejen o výše uvedené novinky, ale bylo doplněno také o řadu pevných kleštin VER s připojením TungMeister.

Snadné předvrtání závitů
K systému vrtacích nástrojů s výměnnou hlavou DrillMeister, která v sobě spojuje výkon monolitního karbidového vrtáku s účinností vrtáku s vyměnitelnými břitovými destičkami, přibylo 16 nových modulárních těles vrtáků se srážecími destičkami s připojením TungFlex.
Vrták s výměnnou hlavou nyní nabízí modulární variantu s břitovými destičkami pro srážení hran, umožňujícími vrtání i srážení hran v jediné operaci. Tyto nové nástroje umožňují lepší efektivitu obrábění a nabízejí všestrannost při operacích, jako je předvrtání závitů, což je proces vyžadující obvykle buď dva samostatné nástroje (vrták a srážecí nástroj), nebo speciálně navržený kombinovaný nástroj s integrovanými funkcemi pro vrtání a srážení hran.
Modulární vrtáky DrillMeister jsou dodávány s připojením TungFlex a právě díky modulární koncepci nástrojů je možné sestavit optimalizovanou, na míru vytvořenou sestavu vrtáků pro konkrétní aplikaci pouze za použití standardních položek.
Nové modulární tělo pojme všech pět typů standardních vrtacích hlav DrillMeister, což umožňuje větší flexibilitu pro optimální výkon v různých materiálech i aplikacích. Srážecí hrany používají standardní dvoubřité břitové destičky AOMT06 s utvářečem třísky pro vynikající kontrolu třísky a lepší hospodárnost nákladů na břit.
Tyto nové modulární vrtáky byly primárně navrženy pro výrobu standardních předzávitových otvorů M8 až M18 ISO M o průměrech od 6,5 do 16,9 mm. Pro vrtání průchozích otvorů jsou k dispozici vrtáky se dvěma různými velikostmi kroku: 25 nebo 40 mm, které představují vzdálenost od rohů vrtáku k hraně zkosení.

Nové verze s poloměrem špičky 0,1 a 0,2 mm
Řadu soustružnických břitových destiček s břity z polykrystalického diamantu (PCD) s utvařečem třísek NS rozšířila verze o poloměru špičky 0,1 a 0,2 mm, čímž Tungaloy rozšířil výběr velikostí svých břitových destiček.
Vysokorychlostní obrábění hliníku pomocí břitových destiček PCD nabízí už léta významné výhody mimo utváření třísky. Nyní firma představila špičkovou ablační technologii, která umožnila vývoj proprietární sofistikované geometrie utvařeče NS přímo na povrchu PCD hrotu. Se specializovaným čelem a utvařečem třísky navrženým pro poloměry 0,1 a 0,2 mm zaručuje NS utvařeč spolehlivé a konzistentní formování a odvod třísek při obrábění dílů z hliníkové slitiny, od lehkého hrubování až po dokončovací operace.
Do nabídky bylo přidáno celkem 15 nových destiček PCD s utvařečem třísky NS s poloměrem čela 0,1 a 0,2 mm, všechny ve třídě DX110. Tato třída PCD o velikosti submikronového zrna, která je extrémně odolná proti opotřebení, poskytuje destičce mimořádnou odolnost a podporuje vynikající obrobené plochy i stabilitu procesu. Nové břitové destičky jsou navrženy tak, aby eliminovaly shromažďování shluků třísek v obráběcích aplikacích s malými rohovými radiusy, zaoblením osazení nebo podříznutím vyžadujícím poloměr 0,2 mm nebo menší. Jsou také ideální pro dokončovací aplikace vyžadující úzkou toleranci a vysokou kvalitu povrchu po průchodu malou hloubkou řezu, kde je zásadní vynikající lámání třísky a kontrola. Typické případy zahrnují např. přesné hliníkové díly pro autoprůmysl, optická zařízení nebo obrobky pro robotické systémy a umělou inteligenci.

Vylepšení o přesné vnitřní chlazení
Řada SlotMill nabízí širokou škálu vyměnitelných fréz na drážky typu TungMiniSlit se samosvornými destičkami pro úzké drážky až po TecTangentialSlot s tangenciálními destičkami pro zvýšení pevnosti nástroje. A právě tato řada vyměnitelných nástrojů pro frézování drážek SlotMill byla rozšířena o 25 nových těl fréz s vylepšenými funkcemi, včetně přesného vnitřního chlazení a vylepšené stability nástroje.
Tato rozšíření aktualizují dvě řady SlotMill – TungThinSlit pro tloušťky drážek od 4 do 8 mm a TungUniversalSlot z 10 na 16 mm – s novými průchozími tělesy chladicí kapaliny nástroje. Díky schopnosti nasměrovat řeznou kapalinu přesně do řezné zóny, nabízejí nové frézy výrazné zlepšení v odvodu třísek, což nejen zlepšuje provozní efektivitu, ale také snižuje prostoje stroje způsobené nutností ručního odstraňování nahromaděných třísek. Kromě toho účinné chlazení jak řezné hrany, tak obrobku nejen zlepšuje odvod třísek, ale vede i k dramatickému zlepšení rozměrové přesnosti součásti.
Nové modulární hlavy pro frézování drážek HSV02/03 a HSW06R, které rozšiřují řady TungThinSlit a TungUniversalSlot, jsou dostupné v průměrech 32, 50 a 63 mm. Díky inovativnímu designu s absencí plošky pro klíč na stopce, kterým jsou vybaveny konkurenční modely pro utahování a povolování, využívají nové modulární hlavy vyhrazený klíč, který se vkládá do dvou otvorů na horním povrchu pro snadnější montáž i demontáž. Protože na stopce nejsou žádné plošky pro klíč, lze modulární hlavu přišroubovat až těsně k čelu hlavy frézy, což umožňuje minimální vyložení a maximální tuhost a stabilitu nástroje.
Řady TungThinSlit a TungUniversalSlot rozšiřují také frézy TSV02/03/04/05 a TSW06/09, které jsou nyní k dispozici v průměrech 80, 100 a 125 mm. Tyto frézy, navržené pro použití v kombinaci s vyhrazenými adaptéry TSA, představují nejnovější pokrok v technologii frézování drážek s přesným vnitřním chlazením.

Rozšíření řady pevných kleštin VER
Řada pevných kleštin VER byla rozšířena o připojení TungMeister na straně obrobku přidáním 18 nových kleštin ve velikostech ER20 a ER25. Toto rozšíření pomůže zvýšit využití řešení TungMeister a přispěje k nižším nákladům na zpracování a vyšší produktivitě v celé řadě průmyslových odvětví.
Systém stopkových fréz TungMeister s výměnnou hlavou zahrnuje různé možnosti monolitních karbidových frézovacích hlav. Tyto možnosti lze kombinovat s různými stopkami a poskytují produktivní řešení pro čelní frézování. Systém tak umožňuje optimalizovanou konstrukci nástrojů, která zvládne úkoly od obecného čelního frézování až po 5osé válcové frézování napříč všemi skupinami materiálů.
Nové masivní kleštiny ER20 a ER25 velikosti VER s připojením TungMeister, které pojmou frézovací hlavy až do průměru 20 mm, doplňují stávající kleštiny ER11 a ER16 VER s frézovacími hlavami do průměru 12 mm. Kromě toho jsou nové kleštiny k dispozici s více možnostmi vyložení nástroje, což uživatelům umožňuje vybrat si optimalizovanou délku nástroje pro své aplikace.

Petr Kostolník, dle podkladů firmy Tungaloy Czech
Foto: Tungaloy

 
Publikováno: 9. 5. 2024 | Počet zobrazení: 93 článek mě zaujal 10
Zaujal Vás tento článek?
Ano