asseco Aimtec murr

Nachi: Vrtané otvory (konečně) bez otřepů

Firmě Nachi se podařil husarský kousek – její aktuální žhavá novinka, speciální bezotřepové vrtáky řady Burrless, úspěšně řeší odvěký problém redukce nežádoucích otřepů provázejících až dosud prakticky veškeré otvory prováděné pomocí běžných nástrojů.

 

Otřepy způsobovaly problémy při obrábění, což mělo za následek plýtvání časem i penězi na nezbytný proces jejich odstraňování (které může být navíc na některých složitých typech povrchů obtížné) a následné kontroly. Při použití ručního procesu odjehlování může být rovněž kvalita nestabilní.
Světová novinka, pro níž japonský výrobce nedávno získal globální patentovou ochranu (včetně regionů EU, USA a zemí ASEAN), zahrnuje hned tři typy nástrojů řady Burrless, které pomáhají strojírenským výrobcům odstranit dosavadní tradiční potíže s generováním otřepů. Jde o nové vrtáky a stopkové frézy Aqua REVO a závitníky s technologií SG, které eliminují celý proces odstraňování otřepů. Svým speciálním designem zajišťují nástroje vysokou účinnost a dlouhou životnost.
Při vývoji nástrojů řady Burrless byl nejdříve vyhodnocen mechanismus vzniku vytváření otřepů, aby následně mohl vzniknout speciální design k jejich účinnému odstranění.
Podle výrobce nabízejí nové nástroje vynikající výkon bez otřepů nejen na rovných površích, ale také v aplikacích s křížovými otvory. Patentované řešení eliminuje potřebu sekundárního procesu odstraňování otřepů, protože nezbývá žádný povrchový pozůstatek po průniku konce vrtáku. Otřep je extrémně nízký i u vrtání otvorů vedených kolmo nebo pod úhlem do již vytvořených dutin.

Bezhrotový vrták řady Burrless
Vrták řady Burrless dosahuje přes mnohem větší zatížení nástroje kvůli plnohodnotnému záběru řezných hran s eliminací otřepů prakticky stejné životnosti jako standardní vrták. Navíc snižuje otřepy spolehlivě i na samém konci své životnosti.
Tajemství tkví v patentované konstrukci nástroje kombinujícího speciální design Radius Edge (R-Edge) a koncept středového bodu (C-Point). Redukovaná přítlačná síla na výstupu z otvoru dosažená pomocí R-Edge snižuje deformaci konstrukce a zajišťuje ostré řezy bez otřepů, středový bod (C-Point) umožňuje snižovat roztažení otvoru a eliminuje otřepy díky vysoké přesnosti soustřednosti.
Nové vrtáky doporučuje výrobce pro nasazení k výrobě otvorů v konstrukční oceli, uhlíkové oceli, ocelových slitinách i tepelně upravené oceli. Možné je použití i pro litinu, nejsou však vhodné pro tvrzenou a nerezovou ocel, titanové a tepelně odolné slitiny, stejně jako hliníkové a měděné slitiny, kde se jejich použití nedoporučuje.

Dokončovací čelní fréza bez otřepů
Řada bezotřepových nástrojů Aqua REVO zahrnuje i víceúčelovou čelní dokončovací stopkovou frézu. Tato fréza dosahuje nulových otřepů na horním povrchu při frézování profilu a je použitelná pro širokou škálu pracovních materiálů, dokonce i na nerezové nebo hliníkové materiály, nedoporučuje se však pro drážkování nebo zapichování. I tento nástroj nabízí (podobně jako vrták) dlouhou životnost ekvivalentní univerzálním víceúčelovým stopkovým frézám a nulové otřepy i po dlouhých řezech.
Eliminaci otřepů v tomto případě zajišťuje speciální dvojitá břitová spirála, která sníží počet stupňů v průsečíku na sebe kolmých drážek. Patentovaná konstrukce Double helix s dvojitou šroubovicí poskytuje dobré vyvážení řezu a zároveň potlačuje otřepy na povrchu obrobku a odstraňuje je bez ohledu na jeho materiál. Levostranný šroubovicový břit snižuje otřepy na horním povrchu obrobku, zatímco pravostranné ostří šroubovice snižuje otřepy na jeho spodní ploše.
Frézy Aqua REVO lze podle výrobce využít pro materiály, jako je konstrukční, uhlíková a legovaná ocel a nerez, stejně jako tepelně zpracovaná ocel i ocel pro výrobu forem, kalená ocel a litina. Dobré výsledky přináší i u titanových a tepelně odolných slitin a slitin mědi či hliníku.

SG spirálové závitníky Nachi
Třetím zástupcem bezotřepových nástrojů nové generace jsou spirálové závitníky s tzv. SG technologií. Písmeno S reprezentuje zkratku S-Edge (Shaving Edge), kdy břit závitové drážky s menším řezným průměrem vytváří přesnější závit a mezi oblastí kořene závitu závitníku a průměrem předvrtání není žádná mezera. Tím výrobce docílil absence otřepu, který u běžných nástrojů tohoto typu generuje právě tento nepatrný volný prostor – tedy nulového otřepu!  
Písmeno G v názvu technologie pak zastupuje G-sražení (Guide Chamfer), což je označení pro vodicí sražení hran (zkosení ostrých úhlů na okraji závitu), kdy zkosená čelní plocha snižuje nežádoucí vylamování řezné hrany v důsledku zaseknutí třísky a účinně zabraňuje otřepům na horní straně pomocí obrábění bočních ploch.

www.nachi.de
Foto: Nachi

 
Publikováno: 9. 5. 2024 | Počet zobrazení: 82 článek mě zaujal 8
Zaujal Vás tento článek?
Ano