asseco Aimtec murr

Vlaky na Měsíci?

Americký letecký výrobce Northrop Grumman se pouští do železničního segmentu ve velmi netradiční podobě. Má vyvinout koncept výstavby potenciální železniční sítě na Měsíci pro uvažovanou lunární kolonii.

 

Projekt je součástí loni zahájené studie lunární infrastruktury od agentury DARPA se zaměřením na kolonizaci Měsíce, což by se mělo realizovat prostřednictvím „řady sdílených, spolupracujících škálovatelných systémů“. To by usnadnilo budování lunární infrastruktury pro různé účely včetně těžby, energetiky a zemědělství. Jedním z primárních cílů je „katalyzovat rozsáhlou aktivitu na Měsíci i kolem něj v průběhu příštích 10 let a také do roku 2050,“ uvedla agentura. Časová osa je v souladu s programem NASA Artemis, jehož cílem je vrátit lidi na Měsíc přistáním poblíž jižního pólu v roce 2026.
Northrop Grumman, která mj. pomáhala vyvinout vesmírný dalekohled Jamese Webba, byla vybrána, aby se zaměřila na tranzit pro budoucí lunární kolonii. Předpokládaná lunární železniční síť by mohla přepravovat lidi, zásoby i zdroje po měsíčním povrchu. Se svými zkušenostmi s integrací komplexních systémů a komercializovaných autonomních služeb má za úkol zjistit, jaké zdroje a náklady budou potřeba k vybudování lunární železniční sítě, identifikovat prototypy a prozkoumat koncepty pro konstrukci a provoz systému pomocí robotiky.

Foto: Futuro Prossimo

 
Publikováno: 9. 5. 2024 | Počet zobrazení: 113 článek mě zaujal 11
Zaujal Vás tento článek?
Ano