asseco Aimtec murr

Přesunou se datacentra do kosmu?

Firma Lumen Orbit plánuje rozmístit na nízkou oběžnou dráhu Země stovky satelitů. Ty budou fungovat jako distribuované datacentrum pro další družice, umožňující snížit potřebu a objem posílání dat na Zem.

 

Cílem je spustit konstelaci orbitálních datových center pro Edge zpracování ve vesmíru, kam satelity pošlou nezpracovaná data a s využitím GPU budou spouštět modely AI. Ty si vyberou, která data se pro ně budou stahovat a zpracovávat, což ušetří stahování množství dat, související náklady i latenci.
V květnu 2025 je plánován start 60kg testovacího systému a o půl roku později 8 satelitů, poté bude následovat 5 orbitálních prstenců. Cílem je rozmístit ve výšce 315 km asi 300 družic. Lumen ale není jedinou firmou, která chce umístit výpočetní infrastrukturu na oběžnou dráhu.
Axiom Space hodlá spustit orbitální datové centrum na své vesmírné stanici v roce 2026, NTT a SKY Perfect JSAT doufají, že příští rok rozmístí řadu výpočetních satelitů. Blue Origin plánuje spustit větší geosynchronní výpočetní systém Blue Ring, a Lonestar Data Holdings chce rozmístit datová centra na Měsíci. Koncept vesmírných datacenter studuje i EU – ESA spolupracuje na cubesatu PhiSat-1, který zpracovává AI na palubě.

Foto: Lumen Orbit

 
Publikováno: 9. 5. 2024 | Počet zobrazení: 99 článek mě zaujal 10
Zaujal Vás tento článek?
Ano