asseco Aimtec murr

Obří letoun má pomoci větrné energetice

Coloradský start-up Radia se chystá stvořit největší letadlo v historii. Inspirací k tomu byl odhad Bloomberg NEF, že do roku 2050 bude vynaloženo až 10 bilionů USD na větrnou energii na souši.

 

Během 25 let bude potřeba rozmístit šest až sedm milionů rotorových listů větrných elektráren, a každý nějak dopravit z továren do větrných parků. V současné době mají lopatky běžně 70 m, ale Radia chce nasadit lopatky o délce až 104 m. Větší větrné turbíny produkují více energie, ale součásti jsou už příliš velké na to, aby je bylo možné přepravovat po silnici. Přitom firma chce dostat až 100 m dlouhé rotorové listy do odlehlých lokalit, proto se nabízí přeprava vzduchem.
Letoun WindRunner o délce 110 m a rozpětí 80 m má nabídnout nákladový prostor s objemem téměř 10 tis. m3 (jako tři olympijské bazény) a pojmout až 12krát více nákladu než Boeing 747-400. Radia bude k výrobě používat osvědčené letecké materiály, komponenty i výrobní techniky s certifikaci FAA. To by mělo umožnit rychle vybudovat flotilu vzdušných obrů splňujících standardy leteckého průmyslu. Stroje by se měly objevit do konce tohoto desetiletí a měly by fungovat na udržitelné palivo, operovat z regionálních uzlů a přistávat i na ranvejích kratších než 1800 m.

Foto: Radia

 
Publikováno: 9. 5. 2024 | Počet zobrazení: 98 článek mě zaujal 10
Zaujal Vás tento článek?
Ano