asseco Aimtec murr

Dopravní supersoniky chystají svůj návrat

Společnost Boom provedla v kalifornském zkušebním středisku Mojave Air & Space Port úspěšný let XB-1, prvního nezávisle vyvinutého dopravního supersoniku na světě.

 
Dvě desetiletí po ukončení éry Concordu připravuje Boom renesanci nadzvukového cestování na palubě letadla Boom Overture, pro nějž ověřuje klíčové technologie a inovace, které umožňují efektivní nadzvukový let. Patří k nim např. kompozity z uhlíkových vláken, pokročilá avionika, systém vidění s rozšířenou realitou umožňující obejít se bez složitosti pohyblivého nosu, digitálně optimalizovaná aerodynamika a design kombinující bezpečný a stabilní provoz při startu i přistání s účinností při nadzvukových rychlostech. Dále pak pokročilý pohonný systém schopný zpomalit nadzvukový vzduch na podzvukovou rychlost, a účinně přeměňující kinetickou energii na tlakovou, což umožňuje konvenčním motorům pohánět stroj od vzletu až po nadzvukový let.
Experimentální XB-1 splnil všechny testovací cíle, včetně dosažení výšky 2,17 km a rychlosti až 440 km/h. Je dlouhý 19 m s rozpětím 6,4 m poháněný třemi motory GE J85-15 s kombinovaným maximálním tahem 54 713,11 N.

Foto: Boom Supersonic
 
Publikováno: 9. 5. 2024 | Počet zobrazení: 138 článek mě zaujal 11
Zaujal Vás tento článek?
Ano