asseco Aimtec murr

Tučňáci pod dohledem

Firma Cellular Tracking Technologies (CTT) vyvinula pro organizaci na ochranu divoké zvěře Point Blue unikátní řešení pro sledování kolonie tučňáků na drsném Rossově ostrově v Antarktidě.

 
Tučňák Adélie, jeden z pouhých pěti druhů tučňáků v Antarktidě, slouží vědcům jako „uznaný indikační druh“, který prokazuje citlivost na změny klimatu a životního prostředí. Monitorování jejich populace je proto klíčové pro posouzení změn v mořském ekosystému. K tomu museli vyvinout řešení, které by se vyrovnalo s malou velikostí tučňáků, jejich rychlostí a dlouhou dobou strávenou pod vodou. Zadání požadovalo extrémně lehkou a neinvazivní satelitní sledovací jednotku s minimální spotřebou energie během určování polohy GNSS a přenosu dat. Vyvinuté monitorovací řešení lze zabudovat do GPS trackeru CTT, jež se připojuje k zadní části tučňáka.
Kompaktní modul GNSS s ultranízkou spotřebou zachytává nezpracovaná data o poloze každého tučňáka a předává je k výpočtu do své cloudové služby určování polohy CloudLocate. Sledovač musí vysílat jen 50bajtovou zprávu, aby zachytil důležité informace o poloze v časovém okně přibližně tří sekund, když se tučňák vynoří z vody, aby se nadechl.
 
Publikováno: 9. 5. 2024 | Počet zobrazení: 124 článek mě zaujal 11
Zaujal Vás tento článek?
Ano